www.boswachtersblog.nl/ Groningen

‘Hé, … een echte vogel!’

12 december 2020 Boswachter Annet de Jong in Groningen

Kinderen verdiepen zich online in de nieuw opgespoorde dierenkaart van de aalscholver. Ik geef de voorkeur aan offline

Samen met een groepje kinderen uit Slochteren ga ik de speurtocht Perfect Earth Animals in het natuurgebied De Baggerputten uitproberen. Het lijkt op een soort Pokémon GO waarbij de kinderen met een op hun mobiele telefoon gedownloade gratis app een route lopen. Met de app kunnen ze virtuele dierkaarten opsporen en verzamelen. Het doel van het spel is om kinderen een band op te laten bouwen met de natuur. Een leuke activiteit voor in de kerstvakantie. Ik ben benieuwd hoe dat nu gaat en of ik geconfronteerd wordt met een digitale generatiekloof.

Op pad met de app

De gemotiveerde kinderen hebben bij aanvang van de testwandeling hun telefoon met de geopende app paraat. “Juf, ik heb een grote bonte specht!” roept de eerste mij enthousiast toe. Klopt, deze eerste virtuele dierenkaart van de verzameling bosdieren krijg je bij dit startpunt cadeau. Naast een mooie illustratie is een leerzaam wetenswaardigheidje van het betreffende dier toegevoegd. Heb je het betreffende dier al verzameld dan kan je hem upgraden en zo extra sterren verdienen.

Ik vraag de kinderen wat boswachters graag in de natuurgebieden zien. Eén van de kinderen reageert snel: “geen plastic in de natuur”. “Ja, dat klopt maar wat ik bedoel is zo veel mogelijk soorten planten en dieren die bij het natuurgebied passen. Dat heet biodiversiteit”. En ik leg uit dat we met deze dierkaarten een deel van de verschillende dieren leren kennen die in De Baggerputten voorkomen.  Met de geopende app in hun hand lopen we het pad op en stoppen we bij een dode, staande boom met spechtengaten. We bekijken de boom en ik vertel dat dood, staand hout heel waardevol is omdat de dode boom met alle insecten, paddenstoelen en vogels bruist van leven. De kinderen kijken en luisteren oprecht. Dit lijkt gelukkig op een verband tussen de online en offline interesses.

De kinderen kijken en luisteren met oprechte interesse

Melissa (11 jaar) wil van me weten hoeveel nesten er in één boom kunnen zitten. Een heerlijke kindervraag waar ik geen eenduidig antwoord op kan geven. Dat hangt af van de soort vogel, sommige roofvogels bouwen een heel groot nest in de kroon van een boom en dan wil daar geen andere vogel bij. Andere vogels zoals een boomkruiper maken een nestje achter loszittend schors en in een grote boom passen wel meerdere van deze nestjes.

Digitale generatiekloof

De kinderen hebben veel vlotter dan ik door welke mogelijkheden deze app biedt en komen met vragen waar ik nog niet over heb nagedacht. “Wat betekenen deze icoontjes met de slotjes erboven?”. Navraag leert me dat de mogelijkheden van deze app bij toenemende populariteit steeds verder wordt ontwikkeld. Ieder kind kan in de toekomst zijn eigen personage “character” ontwikkelen en verzameld hiervoor dan zijn eigen attributen, zogenaamde achievements.

Het is natuurlijk zo dat iedere volgende generatie de nieuwe technieken beter beheerst dan de vorige. Als dat niet zo zou zijn, zouden we nu nog met stenen bijlen op de mammoet jagen. Mijn vader heeft nog problemen met de mobiele telefoon en mijn opa kon waarschijnlijk nog niet eens een televisie aanzetten.

“Wat betekenen deze icoontjes met de slotjes erboven?” vragen de kinderen me.

Bestaande dieren

We vervolgen de speurtocht tussen de waterplassen door over de smalle paadjes, de vroegere legakkers. Ik daag de kinderen uit te springen op de met water verzadigde, venige bodem wat een kleine plaatselijke beving veroorzaakt. Zodra je binnen 50 meter van een verstopte dierenkaart komt, dan wordt de dierenkaart automatisch toegevoegd aan de verzameling op de telefoon. De aalscholver verschijnt op het scherm en de kinderen kwebbelen door elkaar en bekijken de kaart. De dieren die zijn uitgezet binnen de app komen ook daadwerkelijk voor in dat natuurgebied. Met enthousiasme wordt een dierenkaart van een dagpauwoog en een grote keizerlibel binnengehaald. Geen schijn van kans dat we deze dieren in deze “waterkoude Baggerputten” (red. Louis van Kelckhoven) nog écht tegenkomen.

Blijf bewegen

Kinderen zijn gek op dieren en op verzamelen. De app kan een goede motivatie zijn om vaker de natuur te beleven, samen met hun ouders. Het spel is geschikt voor kinderen in de leeftijd van ongeveer 7 tot 12 jaar. Door de app komen ze op een speelse en eigentijdse manier in aanraking met de natuur, leren ze over de dieren die daar voorkomen en krijgen ze ook nog eens de nodige beweging in de vrije natuur.

Mijn conclusie is dat er inderdaad sprake is van een onvermijdelijke digitale generatiekloof. Mijn persoonlijke uitdaging is om mijn brein in beweging te houden om deze kloof te blijven overbruggen. En hoewel de digitale media nu een belangrijk onderdeel is van het leven van kinderen denk ik dat kinderen met een beetje stimulatie ook van gewoon buitenspelen of sporten houden. En een kind dat van dieren of buiten zijn houdt zoekt hierover denk ik ook eerder spelletjes of filmpjes op waar ze weer van leren. Zo is het cirkeltje weer rond. Denkend aan mijn vader en opa bewijst het mij maar weer dat we ons niet moeten afzetten tegen de digitale ontwikkelingen. Dan ben je pas echt oud (en stijf).

Tegen de tijd dat het schemerig werd op deze wat somber ogende decemberdag roept één van de kinderen: “Hé, … een echte vogel!!!” Hoe voor de hand liggend deze waarneming in een natuurgebied ook is …. ik ben blij dat deze door het kind wordt opgemerkt. Deze route van 2 kilometer leek me wat aan de korte kant maar voor deze kinderen was het mooi geweest. Gaan ze nu de andere dierkaarten uit de andere 11 natuurgebieden in Groningen ook verzamelen?

Routes Perfect Earth Animals
De gratis app Perfect Earth Animals is gemaakt door Perfect Earth, ontwikkelaar en uitgever van fysieke en digitale spellen rondom de thema’s natuur en klimaat. In heel Nederland zijn digitale kaarten te vinden. Zo ontdekken kinderen welke dieren er in hun omgeving leven. Daarnaast verdienen ze dierenkaarten voor iedere gewandelde kilometer. Bijzondere dierenkaarten die in Groningen te vinden zijn en weinig in de rest van Nederland, zijn de tureluur, de hermelijn en de blauwborst.
In Midden-Groningen kan je in het natuurgebied De Baggerputten en in ’t Roegwold de speurtocht lopen. In verschillende andere natuurgebieden in de provincie zijn ook Perfect Earth Animals-routes te vinden. Kijk op Staatsbosbeheer hoe lang de routes zijn en of de hond mee mag.

reageren

geef een reactie

 • Trijntje
  13 december 2020 om 12:31

  Super leuk Annet, fijn dat de kids zo enthousiast zijn. Mijn neefje gaat ook graag mee de natuur in, en dieren spotten. Zo leuk.

  • Annet de Jong
   13 december 2020 om 22:34

   Wat leuk Trijntje dat je neefje zo enthousiast voor natuur is ♡

 • Joanne van Helvoort
  13 december 2020 om 10:13

  Is deze tocht ook te doen als er een (stevige) kinderwagen mee moet?

  • Annet de Jong
   13 december 2020 om 10:43

   Ja, ik denk het wel. Het overgrote deel is verhard. Het zou op enkele plekken wat lastiger kunnen zijn.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog