www.boswachtersblog.nl/ Groningen

In verbinding met Duitsland

22 januari 2021 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Foto: Maj-Britt Smits. De Lethe, ecologische verbindingszone

In De Lethe is afgelopen najaar een start gemaakt met het maken van een ecologische verbindingszone tussen de Eems in Duitsland en natuurgebieden in Westerwolde. Doordat de nu van elkaar gescheiden watergebieden aan elkaar worden gekoppeld, kunnen verschillende diersoorten zich straks van oost naar west, en andersom, verplaatsen. We zijn nu een paar maanden verder. Wat is er al klaar en wat gaat er de komende periode nog gebeuren?

Verbindingssloot met natuurvriendelijke oevers

Vooral de oevergebonden dieren zoals de otter en ringslang profiteren van deze ecologische verbindingszone. De huidige sloot in het gebied is daarom verbonden met het B.L. Tijdenskanaal en de Brualer Schloot in Duitsland. De bestaande sloot is de afgelopen maanden ook verbreed en deze sloot is voorzien van natuurvriendelijke oevers. Voor de nieuwe ligging en om de sloten aan elkaar te kunnen verbinden moesten er enkele bomen worden gekapt.
Gezien de geschiedenis van deze grensstreek werd ook onderzocht of er niet-gesprongen explosieven in de grond aanwezig waren. Gelukkig was dat niet het geval en konden de werkzaamheden veilig worden uitgevoerd.

Foto: Maj-Britt Smits

Werk in uitvoering

In De Lethe is nu tweederde van de ecologische verbindingszone klaar. Momenteel wordt er gewerkt aan de grootste poel die het gebied krijgt. De komende periode worden er damwanden en natuurvriendelijke oevers gemaakt langs het B.L. Tijdenskanaal. Daarna volgt de aansluiting op het natuurgebied in Duitsland.
Gezien de natte omstandigheden lopen de werkzaamheden wel vertraging op. De Lethe is een nat gebied en de afgelopen weken is het in het gebied alleen maar natter geworden. Om schade in het gebied zoveel mogelijk te beperken, worden werkzaamheden uitgesteld totdat de wegen en paden weer redelijk begaanbaar zijn. En na uitvoering van alle werkzaamheden wordt alles gefatsoeneerd, zoals overtollig zand weg en de paden weer netjes maken.

Foto: Maj-Britt Smits. De grootste poel die het gebied heeft gekregen

Ook recreatieve verbinding

Naast de ecologische verbindingszone werken we ook aan een recreatieve verbinding tussen de natuurgebieden. Met op verschillende plekken informatie over de geschiedenis en de flora en fauna.
Normaal gesproken zou ik zeggen “ga vooral eens in het gebied kijken”. Maar gezien de slechte staat van de paden wil ik het dit keer afraden om hier de komende periode te gaan wandelen. Het is nu echt geen pretje; je zakt tot je enkels weg in de modder.

Foto: Maj-Britt Smits. De verbinding richting het B.L. Tijdenskanaal

Samen met buren keuzes maken

De bewoners van De Lethe zijn erg begaan met het gebied waarin ze wonen. Ze hebben ideeën en wensen voor hun omgeving. De Lethe is een natuurgebied van bos, water en graslanden. De graslanden zijn de afgelopen jaren verpacht en beheerd als hooilanden. Samen met de bewoners kijken we naar een nieuwe invulling voor het beheer van deze graslanden. Elk grasland kan een andere invulling krijgen, bijvoorbeeld met schapenbegrazing, hooilanden en er is ook al gesproken over bloemenmengsels. Op deze manier proberen we samen nog meer variatie in het gebied te krijgen. Zo komen er nog meer aantrekkelijke plekken voor planten en dieren.

Boswachter Jelka

 

reageren

geef een reactie

 • Frances
  28 januari 2021 om 12:00

  Ik onderschrijf de reactie van Bert van harte. Er liggen op veel plekken meer bomen horizontaal of diagonaal dan dat er nog verticaal staan. Nu het zo uitgedund is, is dat extra zichtbaar en ziet er wat armoedig uit. Het hoeft geen aangeharkt bos te zijn en er kan best wat blijven liggen, maar ieder bos heeft wel enig onderhoud nodig. Anders gebeurt ook wat je daar nu ook ziet, namelijk dat mensen het als dumpplaats voor hun tuinafval gebruiken.

 • Bert
  27 januari 2021 om 20:49

  “… moesten er enkele bomen worden gekapt.” Enkele? Zeg maar gerust heel veel bomen. Het zou mooi zijn als dit project werd aangegrepen om überhaupt eens wat aan bos-onderhoud in De Lethe te doen, en ook wat nieuwe bomen aan te planten.

 • Pieter Boomsma
  23 januari 2021 om 12:24

  Prachtig om te zien hoe de ontwikkeling in de natuur rond de Westerwoldse Aa in samenwerking met de verschillende natuurorganisaties aan Nederlandse en Duitse zijde zich steeds verder doorzet.

 • Ine Bles
  22 januari 2021 om 18:30

  Bedankt voor de informatie Jelka, ik zal hem delen op onze pagina, zodat de wandelaars de Lethe even vermijden!

  • Ko Houtman Natuurfotografie
   22 januari 2021 om 20:33

   Goed om geïnformeerd te blijven bij dit soort projecten. Dank daarvoor en ik zal dit bericht gaan delen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog