www.boswachtersblog.nl/ Groningen

ESsentie in beeld

9 juli 2021 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Vandaag mochten we een klein feestje vieren. Anderhalf jaar lang hebben we samen met heel veel mensen gewerkt aan het vertellen van het verhaal van het project ESsentie, de proef met natuurinclusieve landbouw op de Westeresch in Veele. Vanaf vandaag kan iedereen die de Westeresch bezoekt op een makkelijke manier meer te weten komen over dit interessante en veelomvattende project.

Kunst

Midden op de Westeresch, op het kruispunt van de Jaskampenweg en de Wijtlangerweg is vandaag door gedeputeerde Henk Staghouwer en Rieks van der Wal, provinciehoofd Staatsbosbeheer Groningen, een kunstwerk onthuld. Met basisinformatie over het project ESsentie. Het is geen gewone kruiwagen. De handvaten hebben de vormen van takken. Op deze takken zit een veldleeuwerik. Naast de kruiwagen staat een schep met een valk. Het landbouwgereedschap en de landbouw is één geworden met de natuur en andersom.

Het kunstwerk met daarnaast een paal met QR code.

Scheppen

We krijgen heel vaak de vraag, welk gewas zien we hier? Daarom staan op verschillende plekken bij akkers scheppen. Op deze scheppen staan de namen van de gewassen die op die akker groeien.

Route met filmpjes en insectenhotels

Ook kun je vanaf nu het Westerwolds ESsenpad lopen. Het is geen bewegwijzerde route want verdwalen op de es is eigenlijk onmogelijk. Op 8 locaties langs de es kom je dikke houten palen tegen met QR-codes. Als je deze scant met de camera van je mobiele telefoon, dan kom je automatisch bij het bijbehorende filmpje uit. Elk filmpje heeft een eigen thema en gaat verder in op het project.
Daarnaast hebben deze palen gaten waardoor het gelijk insectenhotels zijn. Zodra de eerste paal in het veld stond was het eerste wespje al bezig met een gaatje te vullen.

Documentaire

Omdat er zoveel te vertellen is over ESsentie, is er ook een documentaire gemaakt. Een korte versie van 6 minuten en een uitgebreide documentaire van 22 minuten.

Kom je ook?

Nieuwsgierig geworden? Kom dan snel eens langs op de Westeresch. De gewassen staan er mooi bij en de kleinschaligheid en diversiteit van de akkers is nu heel mooi te zien. Loop het Westerwolds ESsenpad en je bent ervan gegarandeerd dat je alles te weten komt wat je wilt weten over dit project.

Boswachter Jelka

reageren

geef een reactie

  • Ine Bles
    9 juli 2021 om 21:17

    Prachtig Jelka, ik kom zeker kijken en wat een mooi idee die palen met insectenhotels!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog