www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Dudeljo klinkt zijn lied

3 juni 2022 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Foto: Peter van Dongen. Wielewaal

Kom mee naar buiten allemaal, dan zoeken wij de wielewaal en horen wij die muzikant, dan is zomer weer in ’t land. Dudeljo klinkt zijn lied, dudeljo klinkt zijn lied, dudeljo en anders niet.

Een bekend liedje over een prachtige vogel. Maar ik denk dat de vogel zelf wat minder bekend is, want hem echt zien is lastig. De wielewaal leeft namelijk hoog in de bomen van vochtige, structuurrijke loofbossen, bij voorkeur oude eiken, berken en hoge populieren. Er moet ook water in de buurt zijn. In deze type bossen leven veel insecten, waar wielewalen van profiteren. Een wielewaal eet graag rupsen, nachtvlinder en sprinkhanen, maar bessen staan ook op zijn menu.

Tropische kleuren

Het uiterlijk van deze vogel doet mij altijd denken aan de tropen. Zo kleurrijk. Mannetjes zijn geel en hebben zwarte vleugels en een zwarte staart. Vrouwtjes en jonge dieren zijn wat minder fel van kleur en zijn wat groeniger. Hoe ouder een vrouwtje wordt, hoe geler ze wordt. De snavel van een wielewaal is rood.

Buideltje

Heb je wel eens een nest van een wielewaal gezien? Dit zijn echte kunstwerken. Ze weven hun nest van allerlei materialen zoals grashalmen, schors en schapenwol. Het is net een buideltje in de boom.

Naar buiten

Omdat hij zo hoog in de bomen leeft is het lastig om de wielewaal te zien. Je kan hem beter herkennen aan zijn zang. Het lijkt wel wat op de zang van een merel, maar dan lager van toon en vloeiender.
In juli en augustus trekt hij weer weg richting Afrika, om daar de winter door te brengen. Dus wil je zijn muzikale klanken horen, trek dan deze maand er nog op uit in de bossen van Sellingen en Ter Borg. Als je onze gele wandelroute volgt, kun je hem haast niet missen.

Boswachter Jelka

 

reageren

geef een reactie

  • Anoesjka
    8 juni 2022 om 18:25

    Inderdaad een herkenbaar en prachtig geluid. Dat gelukkig nog regelmatig in het mooie Groningen te horen is.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog