www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Het is rammeltijd!

9 maart 2023 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Foto: Jonathan Leeuwis. Hazen

Van de week liep ik door Ter Wupping en toen schoot er een moerhaas (vrouwtje) met op haar hielen een paar rammen (mannetjes) door het veld. Ze hadden nergens oog voor, alleen voor de moer voorop. Jawel, het is weer rammeltijd. Dé paartijd van de hazen.

Rammeltijd

De rammeltijd begint rond februari en duurt tot september. In deze periode kan het er tussen de hazen heftig aan toe gaan. Ze delen onderling flinke klappen uit. Als je hazen ziet “boksen” kunnen het mannetjes zijn die om een vrouwtje vechten. Maar het kan ook heel goed een vrouw zijn die de mannetjes van zich af slaat.
Hazen kunnen na een draagtijd van zes weken wel vier nesten per jaar werpen. Zes weken is best lang in vergelijking met een konijn, maar een jong haasje komt dan ook veel verder ontwikkelt ter wereld. Gemiddeld krijgt een haas elf jongen per jaar. Ze kunnen zelfs weer gedekt worden terwijl ze al drachtig (zwanger) zijn en dan een dubbele dracht hebben met embryo’s van verschillende leeftijden. Het succes van de voortplanting van de hazen is afhankelijk van het weer. Bij warm en droog weer hebben jonge hazen een grotere overlevingskans.
Bij hun geboorte hebben hazen al een mooie vacht en zijn de ogen open. Meestal blijven ze bij elkaar liggen, maar ze kunnen al na één dag de geboorteplek verlaten. Jongen die al gelijk vanaf hun geboorte mobiel zijn noemen we nestvlieders. Wel komen de jongen nog een maand lang elke dag terug op hun geboorteplek om daar te worden gezoogd (een keer per dag, gedurende enkele minuten). Als ze wat ouder zijn liggen de jongen tussen het zogen apart van elkaar, maar wel op korte afstand van het nest/leger om zo geen predators aan te trekken.

Bedreigingen

Want de predatiedruk is hoog. Veel jonge hazen vallen ten prooi aan roofvogels, vossen en katten. Veel volgroeide hazen vinden hun einde op de weg onder onze auto. Hazen zijn prooidieren en de hogere sterfte wordt gecompenseerd door snelle voortplanting.
De manier waarop volwassen hazen aan hun vijand ontkomen is door heel hard te gaan rennen. Ze kunnen wel 65 km per uur halen. Als je kijkt naar een vluchtende haas zie je dat hij regelmatig van richting verandert om zijn achtervolger af te schudden. De hoeken die hij maakt noemen we haken slaan. Bovendien is een haas een marathonloper, hardlopen houden ze betrekkelijk lang vol. Terwijl konijnen korte afstand sprinters zijn, die zijn razend snel op de tien tot vijftig meter maar moeten dan hun hol of dekking bereiken.

Foto: Twan Teunissen. Haas

Levenswijze

Hazen zijn solitaire dieren; ze brengen grotendeels de tijd alleen door. In de rammeltijd zie je ze wel in groepjes. In de winter grazen ze ook wel in groepjes.
Hazen zijn vooral ’s nachts en aan het begin van de avond actief. Overdag houden ze zich schuil in een hazenleger; een ondiepe kuil in de grond. In de wintermaanden zoeken ze het bos op voor beschutting.
Ze voeden zich met jonge grassen, kruiden, granen en akkergewassen.
Hazen zijn geen knaagdieren zoals muizen en ratten maar behoren samen met konijnen tot de zogenaamde dubbeltandigen. Direct achter hun paar bovensnijtanden zijn nog twee kleine extra tanden aanwezig.

Naar buiten

Wil je graag hazen zien? Ga dan de komende weken naar buiten. Ik kan het boswachterspad Ter Wupping aanraden. In de maanden maart en april is het gras nog relatief kort waardoor het makkelijker is om ze te spotten. En grote kans dat je ook nog rammelende hazen ziet. Mocht je in de komende weken jonge haasjes in het veld tegenkomen. Laat ze dan met rust. Moeder is in de buurt en komt de dieren elke dag voeden.

Boswachter Jelka

 

reageren

geef een reactie

 • Riekje Kuijs
  9 maart 2023 om 14:42

  Even mn kennis opfrissen met deze leuke weetjes: dank daarvoor

  • Boswachter Jelka Vale
   10 maart 2023 om 10:36

   Wat leuk om te lezen. Bedankt voor uw reactie.

  • jvale
   10 maart 2023 om 10:36

   Wat leuk om te lezen. Bedankt voor uw reactie.

  • Alex John
   28 april 2023 om 02:53

   It’s always fascinating to learn more about the behaviors and habits of different animals, and hares are certainly no exception. The rattle season sounds like an intense time for these creatures, with fights breaking out between males over females. It’s interesting to note that hares have a relatively long gestation period compared to rabbits, but their offspring are born much more developed. The fact that they can have multiple litters per year and even become pregnant while already carrying embryos of different ages is also quite remarkable.

   It’s unfortunate that hares face so many threats in their environment, with predation from birds of prey, foxes, and cats, as well as the danger of being hit by cars on the road. It’s a reminder of how important it is for us to be mindful of our impact on the natural world and to take steps to protect the animals that live within it.

   If you’re interested in observing hares in their natural habitat, it sounds like the forest ranger’s trail in Ter Wupping is a great spot to check out during the rattle season. Just remember to give young hares plenty of space and let their mother take care of them.

   can someone do my dissertation for me?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog