www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Hazen in de polder

17 januari 2019 Boswachter Inga Tessel in Noord-Holland
Hazen in de polder

In februari is het ‘rammeltijd’ en kan je hazen gemakkelijker overdag spotten.

Als je, net zoals ik, vaak langs de polderwegen rijdt zie je ze regelmatig; hazen. Overdag verstoppen ze zich in de wei, maar in de avond rennen ze dan opeens in het licht van je koplampen. In de weilanden van Staatsbosbeheer kom je ze ook regelmatig tegen. Ze leven in een holte in het weiland die ‘leger’ wordt genoemd. Gelukkig heeft de haas een warme bontjas aan, want hij zit het gehele jaar in het open veld. Ook de jonge haasjes hebben meteen bij hun geboorte al een warme vacht.

Rammeltijd

Al in februari weten de hazen dat de lente eraan komt. Het is dan namelijk ‘rammeltijd’. Dit is het moment dat de mannetjes en vrouwtjes elkaar opzoeken voor de paring. De mannetjes rennen achter elkaar aan en gaan met elkaar op de vuist. Ze zijn zo met elkaar bezig dat ze niet eens doorhebben wanneer je stil in het veld staat! Na de paring is de draagtijd voor het vrouwtje ongeveer 42 dagen en krijgt ze 2 tot 4 jongen.

Melk

Binnen een paar dagen verspreiden de jongen zich vanaf hun geboorteplek. Maar elke avond na zonsondergang komen ze weer bij elkaar terug in hun leger. Dan krijgen de kleine haasjes de zeer voedzame melk waarmee ze een hele dag vooruit kunnen.

Schutkleur

Overdag verstoppen de hazen zich, zodat hun vijanden ze niet kunnen vinden. In de winter is het gras nog kort en als je dan door onze polders wandelt zie je de hazen plat in het land liggen. Ze hebben een goede schutkleur en vallen dan bijna niet op.

Ga je mee?

Op zondag 10 februari wandel ik vanaf ‘de Oude School’ in Warder en ga ik op zoek naar al wat leeft in de weilanden en gaan we natuurlijk op zoek naar de haas! Aanmelden kan hier.

Op zondag 17 maart vertrekken we weer vanuit Warder en verwelkomen we de weidevogels. Aanmelden hiervoor kan hier.

Hopelijk tot dan!

Deze blog is ook gepubliceerd als column in het Waterlands Weekblad.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog