www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur

24 maart 2023 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Het was prachtig lenteweer vandaag! De lente is begonnen! De komende maanden is voor ons als boswachters ook een bijzondere tijd! Het broedseizoen, bijna iedereen heeft er wel eens van gehoord. Helaas zijn niet bij iedereen de regels bekend. Niet iedere natuurbezoeker houdt rekening met het broedseizoen. Vogels zitten op het nest en jonge zoogdieren zetten letterlijk hun eerste stappen, het is een periode waarin de natuur extra kwetsbaar is.

Broedseizoen

In het broedseizoen worden veel jonge dieren geboren. Informeel gezien duurt het van 15 maart tot 15 juli, maar sommige dieren hebben door een zacht voorjaar al eerder ‘het voorjaar in hun bol’. Ook na 15 juli zijn er soorten die nog kunnen broeden. Als er na 15 juli nog een vogel zit te broeden is het daarvoor nog steeds broedseizoen. Winterkoning, merel en wespendief zijn standaard vaak later. De houtduif kan zelfs in september nog weer opnieuw een nest bouwen. Veldleeuwerik en graspieper doen zeker drie pogingen in het jaar, ze hebben deze broedsels nodig om de populatie in stand te houden.

Kraamkamer van Moeder Natuur

De lente is een periode dat er ook meer bezoekers in onze gebieden komen, waardoor de drukte toeneemt. Drukte kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen. Met een gezamenlijke actie vragen het Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer met steun van diverse gemeenten en provincies aan alle bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden. Bezoekers moeten zich realiseren dat ze te gast zijn. Vooral in het voorjaar is de kraamkamer van Moeder Natuur kwetsbaar. Kom op kraamvisite, maar houd rekening met de dieren die nu druk bezig zijn met paren, baren en broeden. Ze hebben al hun energie nodig om hun jongen groot te brengen.

Verstoring

Tijdens het broedseizoen staat voortplanting van dieren in de natuur centraal. Vogels broeden op hun nest en mannetjes van diverse diersoorten proberen indruk te maken op de vrouwtjes. Het zijn net mensen, bij stress of spanning worden processen verstoord. Een broedende vogel kan bij verstoring langere periodes het nest verlaten. De kans dat de eieren niet meer uitkomen neemt toe. Reekalfjes ervaren stress en/of spanning als bezoekers niet voldoende afstand houden. Hierdoor kunnen ouders afstand nemen of voedingspatronen worden verstoord. Je hoeft als wandelaar niet eens te merken dat je in de buurt komt van een broedende vogel of ree, de verstoring is er wel degelijk. Om verstoring te voorkomen is het tijdens het broedseizoen extra belangrijk dat bezoekers niet van de wegen en paden afwijken.

Op kraamvisite

Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde. In veel gebieden hangen daarom sinds deze week posters met de tekst ‘Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’. Wij willen hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn. Het hele voorjaar zijn ze in feite op kraamvisite in de natuur, het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren en van nieuwe, groeiende planten. Als terreinbeheerder vragen wij bezoekers dan ook respectvol met de kraamkamers om te gaan.

Beschermen en beleven

De meeste wandelpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar wilde dieren zich kunnen terugtrekken, met ook genoeg ruimte voor wandelaars en overige recreanten om te genieten van de natuur. Houd je aan de regels en gun de dieren een rustige kraamtijd. De gebiedsregels staan op de bruine borden bij de ingang van een natuurgebied. Helaas horen wij als boswachters ook regelmatig, ‘Mijn hond doet niets’, ‘Ik wou alleen deze plant fotograferen’. Een nest of jong dier is al snel verstoord, ook door een fotograaf of een gehoorzame hond. Ook als de hond al weer thuis is zorgt het geurspoor nog steeds voor een stress reactie bij de dieren in de natuurgebieden.

In Groningen zijn ook losloopgebieden. Dit betekent niet dat hier alles is toegestaan. Ook voor losloopgebieden gelden er regels voor hondenbezitters. Juist in het broedseizoen is het extra belangrijk dat deze worden nageleefd:
• Honden moeten net als baasjes op wegen en paden blijven
• Een hond moet geen overlast veroorzaken voor andere bezoekers
• Honden moeten ten alle tijden onder appèl staan van hun baasje

Naar buiten

Neem tijdens je bezoek aan de natuur een verrekijker mee. Probeer zoveel mogelijk dieren waar te nemen. Wie goed zoekt kan misschien vanaf het pad nestjes zien. Als de jonge vogels zijn uitgekomen is er nog meer te zien en te horen. Op zoek naar mooie wandelroutes in de lente? Ontdek de stinzeplanten rondom het klooster in Ter Apel in Westerwolde. In het Westerkwartier staan de stinzen rondom de Allersmaborg ook in bloei. In het Roegwold en Lauwersmeer is er volop activiteit van vogels.

Agenda tip!

 

Onze tip: blijf op de paden, houd de hond aan de lijn en laat geen afval achter.

 

Fijn weekend!

 

Boswachter Marieke

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog