www.boswachtersblog.nl/ Groningen

In geval van nood…

7 juli 2023 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Sinds september is ons team versterkt met de komst van Liza Kloosterhuis. Liza werkt als leerling boswachter. Ze werkt drie dagen in de week in Westerwolde en gaat een dag in de week naar Yuverta in Velp voor de opleiding bos- en natuurbeheer. Dit opleidingstraject duurt twee jaar. Dit schooljaar is Liza in Westerwolde, in september gaat ze naar het team Duurswold & Oldambt. Ze heeft veel met ons meegewerkt, maar ook aan haar eigen projecten gewerkt. Over haar recentste werkzaamheden schrijft ze in dit blog.

Als leerling boswachter heb ik de opdracht gekregen om een calamiteitenplan op te zetten. Dit betekent calamiteitenroutes uitstippelen en in kaart brengen, en calamiteitenbordjes plaatsen in de terreinen. Maar waarom is zo’n plan belangrijk?

Wat verstaan wij onder calamiteiten?

Een calamiteit is een plotselinge gebeurtenis of situatie in terreinen van Staatsbosbeheer, waarbij de kans op (grote) schade voor mensen, terreinen en dieren aanwezig is. Om snel te kunnen reageren op een calamiteit is de volgende maatregel toegepast.

Opzet calamiteitenplan

Om de veiligheid van jou als bezoeker te waarborgen is het belangrijk als er een calamiteit uitbreekt, dat je weet wat jouw locatie is. Daarom is er een systeem bedacht aan de hand van bordjes. In de gebieden zijn bordjes te vinden waar een code opstaat, deze code bestaat uit 2 letters en 2 cijfers. Als je de 112-meldkamer belt en deze code doorgeeft weten de hulpdiensten hoe ze moeten rijden en waar desbetreffende locatie is. Deze bordjes zijn te vinden op gemarkeerde wandelpalen, wandelknooppunten, zitbanken en picknicktafels.

Dit concept is bedacht op het schiereiland Vlieland en inmiddels werkt beheereenheid het Lauwersmeer en hier in Westerwolde met dit systeem. Ik hoop dat we dit systeem over heel noord Nederland kunnen uitrollen.

Na een bezoek aan het Lauwersmeergebied ben ik zelf aan de slag gegaan en heb ik de noodwegen gelopen en deze uitgestippeld. Ik heb deze wegen in kaart gebracht en de plekken gekozen waar de bordjes geplaatst moeten worden. Deze informatie is verwerkt in een online kaartensysteem waar de veiligheidsregio ook mee werkt. Nadat alles in kaart gebracht is heb ik de bordjes besteld en ben ik die nu aan het monteren op de plekken die ik gekozen heb.

Oefening brandweer

Bij de brandweerkorps van Vlagtwedde heb ik een presentatie gehouden over de plannen en ideeën voor het calamiteitenplan. Na deze presentatie mocht ik mee met de brandweer om een aantal calamiteitenroutes te rijden. Dit was een mooie oefening om te zien of er beheerwerkzaamheden uitgevoerd moeten worden, want de paden moeten goed toegankelijk zijn voor de hulpdiensten.

Liza Kloosterhuis

 

 

reageren

geef een reactie

  • Lucia van der Sluijs
    7 juli 2023 om 21:36
    • Boswachter Jelka Vale
      7 juli 2023 om 22:26

      Oeps, foutje. Ze bedoelt natuurlijk eiland. Het is nu gecorrigeerd.

    • jvale
      7 juli 2023 om 22:26

      Oeps, foutje. Ze bedoelt natuurlijk eiland. Het is nu gecorrigeerd.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog