www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Bosbrand

11 oktober 2016 Boswachter Erik Schram in Aan Zee

Let goed op dat je niet per ongeluk een bosbrand veroorzaakt. In droge tijden vatten gras en struiken snel vlam, vooral met de hulp van de wind kan een klein vlammetje uitgroeien tot een enorme bosbrand, waardoor hectares aan natuur kunnen verbranden.

Nog steeds heeft het niet echt goed geregend in Zeeland. Lage waterstanden en droge bossen zorgen ervoor dat er bijvoorbeeld weinig paddenstoelen te zien zijn en poelen veranderen in modderputten. Iets wat nog veel ingrijpender is dat er tijdens droge periodes bosbranden kunnen ontstaan. Dit kan gebeuren door de natuur zelf zoals door blikseminslag, maar meestal is de oorzaak de mens. Sigaretten peuken, glas wat als vergrootglas gaat werken zijn voorbeelden van hoe bosbranden kunnen ontstaan. Een flinke wind kan het vuur nog eens extra aanwakkeren en binnen no time wordt de brand onbeheersbaar. Dit heeft niet alleen gevolgen voor planten en dieren, maar ook voor mensen die in de buurt wonnen kan het gevaar opleveren. Hoewel brand een natuurlijk verschijnsel is en as de grond verrijkt is het lastig om een brand in te zetten als beheer middel, juist door de onvoorspelbaarheid van bijvoorbeeld de wind (richting en snelheid). Op de foto zie een duinbrand die in september begon als een sigaretten peuk en binnen enkele minuten veranderen in vlammen van al 4 meter hoog. Gelukkig was de brandweer snel ter plaatse om het vuur te blussen. Let dus goed op dat je niet per ongeluk een bosbrand veroorzaakt.

20160915_164441_resized

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog