www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Broedseizoen is begonnen, wandelroute door de Meeuwenduinen tijdelijk op slot

14 maart 2022 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Na een zeer zachte winter zijn de eerste lentebodes al volop te zien: de paddentrek is begonnen en vogels maken zich op voor het broedseizoen. Om de broedende vogels, de zonnende levendbarende hagedissen, de damherten met kalfjes en alle andere dieren hun rust te gunnen in deze kwetsbare periode gaat de route door de Meeuwenduinen vanaf 15 maart tot en met 15 juli op slot. Bij de ingangen van de Meeuwenduinen staat een informatiepaneel hoe u de route kan vervolgen.

Druk

Tijdens de pandemie zagen boswachters dat de interesse in recreëren in de natuur flink toenam. Ook nu er bijna geen coronamaatregelen meer zijn, zien ze dat het druk blijft in de natuur. De toegenomen drukte kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen. Met een gezamenlijke actie vragen de boswachters van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer aan alle bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden.

Door de coronacrisis hebben veel mensen de natuur herontdekt. “Fijn dat mensen van de natuurgebieden komen genieten en iedereen is van harte welkom! Bedenk wel dat we als mensen te gast zijn in ‘het thuis’ van planten en dieren. Vooral in het voorjaar is de kraamkamer van Moeder Natuur kwetsbaar,” zegt boswachter Marijke Lieman van Staatsbosbeheer. “Helaas zien we nog te vaak honden loslopen waar dat niet mag. Dat zorgt voor verstoring van bijvoorbeeld vogels die op de grond broeden of van kalfjes van de reeën en damherten die dan nog erg kwetsbaar zijn. Daarom is het juist nu extra belangrijk om honden aan de lijn te houden en op de paden te blijven.”

Op kraamvisite

Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde. In veel gebieden hangen daarom sinds deze week borden en spandoeken met de tekst ‘welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’. De natuurorganisaties willen hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn. Het hele voorjaar zijn ze in feite op kraamvisite in de natuur, het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren en van nieuwe, groeiende planten. De terreinbeheerders vragen bezoekers dan ook respectvol met de kraamkamers om te gaan: blijf op de paden, honden aan de lijn, laat geen afval achter.

Route door de Meeuwenduinen

Natuur is open

De meeste wandelpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied is waar wilde dieren zich kunnen terugtrekken en er tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten. Omdat de dieren die leven in de Meeuwenduinen extra kwetsbaar zijn of erg gevoelig zijn voor verstoring, wordt het pad elk jaar gedurende het broedseizoen afgesloten.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog