www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Heethoofd!

27 juli 2018 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

De droogte houdt de natuur al wekenlang in zijn greep en het einde is nog niet in zicht. De extreme hitte en droogte van de afgelopen maanden worden steeds zichtbaarder in de natuur. De klimaatverandering is niet alleen een kwestie van een stijgende gemiddelde temperatuur, maar gaat gepaard met extremen. Die zullen de komende jaren alleen maar groter worden. Ook voor ons als boswachters loop je tegen dingen aan waar je nog niet eerder mee te maken hebt gehad. Vanochtend ging ik met collega's en een adviseur van de brandweer op pad in een van onze gebieden. Wat dit doet met de natuur in het Westerkwartier, lees het in deze blog.

Tropisch bezoek
In onze gebieden is het ook erg goed zichtbaar, de droogte. In de Marumerlage een gebied van circa 65 hectare, aan de zuidkant van de A7 bij Marum is het ook duidelijk te zien. Het gebied heeft een gemiddelde waterstand van -0,35, op dit moment is er een waterstand van -0.65 gemeten. Grote delen die normaal onder water staan, zijn nu drooggevallen. Door de droogval komt er meer zuurstof in de bodem, wat zorgt voor bodem-chemische processen oftewel bacteriën die ervoor zorgen dat het stikstofgehalte in de bodem laten dalen. Wat een positief effect heeft op de waterkwaliteit voor waterplanten en waterdieren zoals vis. Daarnaast is het gunstig voor veel vogels. De Marumerlage is nu een hotspot voor vogels. Door de tijdelijke droogval in het gebied biedt het veel foerageermogelijkheden voor vogels. De zwarte ibis is nu op bezoek in de Marumerlage. Het tweetal maakt dankbaar gebruik van de foerageermogelijkheden. In Nederland is deze vogel zeldzaam en komt normaal gesproken voor in Zuid-Europa. Door de warme windstroom is deze tropische soort afgereisd naar het noorden. Nieuwsgierig? Zie het hier: Filmpje zwarte Ibis 

Hoogveen
De droogte en uitdroging heeft ook nadelen. Vlakbij het bos Trimunt ligt de Jilt Dijksheide, het enig overgebleven heideveld in het Westerkwartier. Hier vind je ook een pingo, een overblijfsel uit de ijstijd. Door het gebied lopend verschillende wandelroutes. Door de aanhoudende droogte heeft het heideterrein en het veenmos in dit gebied juist water nodig. Op de Jilt Dijksheide ligt zelfs nog een uniek stuk hoogveen. Als dit te lang zonder water blijft zal het gaan inklinken en kan het uiteindelijk helemaal verdwijnen.

 

Veiligheidsrisico’s
Mocht je dit weekend besluiten om de natuur in te gaan wil ik je vragen om extra alert te zijn.  Gisteren was er op Schiermonnikoog al een natuurbrand. Als bezoeker van onze terreinen kan je de kans op bijvoorbeeld een natuurbrand beperken. Hoe bepaal je bijvoorbeeld je locatie? De 112-meldkamer maakt gebruik van een sms-verificatie. Houd je mobiele telefoon dus bij de hand. Orienteer je in andere gevallen met behulp van aanwezige aanduidingen van fietsknooppunten of ANWB-paddenstoelen. Parkeer je auto op de daarvoor bestemde parkeerplaatsen en niet in het droge gras. Zelfs een warme uitlaat kan al voldoende zijn voor het ontstaan van een natuurbrand. Voor tips over het voorkomen van een natuurbrand, kijk op deze link

Verkoeling nodig?
‘Is er nog wel water op het Blotevoetenpad?’ De afgelopen weken komt deze vraag regelmatig voorbij. Net als alle andere natuurgebieden is het ook op het Blotevoetenpad droog. De poelen die normaal vol modder en water staan zijn nu leeg. Wil je wel verkoeling, spring dan met een polsstok over de sloten en vijvers die speciaal zijn aangelegd. Reserveren kan bij Theetuin Blotevoetenhof. Speciaal voor de zomervakantie hebben ze een actie! Huur nu voor 20 euro een polsstok en ga op avontuur! Meer info?

Boswachter Marieke

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog