www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Bramentijd en de vossenlintworm

30 augustus 2023 Boswachter Beppie van der Sluis in Groningen

Het is weer bramentijd! De struiken hangen vol met van die lekkere, sappige vruchten. De één ziet er nog smakelijker uit dan de ander. Maar, schijn kan bedriegen..

Eitjes
Het kan namelijk zijn dat die smakelijk uitziende braam besmet is met de eitjes van de vossenlintworm. En dat maakt deze vrucht een stuk minder appetijtelijk. Dit geldt trouwens ook voor ander proviand uit het bos dat je (soms) kan eten zoals paddenstoelen, beukennootjes, andere bosvruchten zoals besjes, maar ook groente uit je moestuin.

Oost-Groningen en Zuid-Limburg
In het grootse deel van Nederland komt deze vossenlintworm eigenlijk niet voor. Alleen in Zuid-Limburg en Oost-Groningen moet je alert zijn, daar zijn sommige vossen besmet. In landen als België, Oost-Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en verschillende landen in Oost-Europa zijn ook vossen besmet.

Darmen
De vossenlintworm leeft in de darm van de vos en kan ongeveer een halve centimeter lang worden. De lintworm komt ook voor bij wasbeerhonden, gewone honden en in mindere mate bij katten. De vossenlintworm legt eitjes in de darm van het beest, die met de poep weer naar buiten komen. Op deze manier komen de eitjes via de poep in de natuur terecht, en daarna ook vaak via de vacht, poten en snuit. De eitjes kunnen daardoor overal op zitten.

Kleine knaagdieren
Kleine knaagdieren (zoals muizen en ratten) snoepen ook van bijvoorbeeld bosvruchten, paddenstoelen, eikels en beukennootjes die besmet zijn met de eitjes van de vossenlintworm. De eitjes krijgen op deze manier in deze diertjes de kans om door te groeien naar larven. Wanneer een groter dier zoals een vos deze knaagdieren weer eet, eten ze ook de larven in het dier. In de darmen van de vos kan de larve dan weer uitgroeien tot een lintworm.

Better safe than sorry
Maar hoe groot is de kans dat de mens besmet raakt? Gelukkig heel klein. Maar als je het mij vraagt: better safe than sorry. Als je in Oost-Groningen bent en je wilt graag wat plukken uit het bos, zou ik aanraden om het niet zomaar in je mond te stoppen. Was het thuis eerst grondig en kook de bosvruchten daarna bijvoorbeeld tot jam. De eitjes gaan dan stuk. Invriezen heeft geen zin, ze kunnen tot wel 80 graden Celsius overleven. De algehele stelregel is: alles onder heuphoogte en dat wat op de grond heeft gelegen is een potentieel gevaar. Maar als het stevig heeft geregend of er is een harde wind geweest, kunnen de eitjes hoog opspatten of opwaaien. Een appel aan de boom kan daardoor ook besmet zijn.

Niet meteen klachten
Als je wel besmet voedsel eet waar de vossenlintwormeitjes op voorkomen, betekent het niet meteen dat je besmet bent. Maar als je pech hebt, komen ook bij de mens de larven uit de eitjes. En dat is dan minder nieuws. Ook al groeien de larven in de mens niet uit tot volwassen lintwormen, je kan er wel flink ziek van worden. Dit merk je alleen pas na vijf tot vijftien jaar. Je kan klachten krijgen als de larven via de darmwand en bloedvaten in andere organen komen. Dit kan lever-, long- en hersenklachten veroorzaken.

Denk dus goed na voordat je al watertandend zo’n sappige braam in je mond stopt. En ach, jam is ook lekker 🙂

 

Boswachter Beppie

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog