www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Na zonsondergang is het bos het domein van de dieren

29 oktober 2020 Boswachter Mikal in Noord-Holland

Nu de wintertijd ingegaan is, is het alweer vroeg donker en worden de dagen snel korter. Eerlijk gezegd houd ik er wel van! De gezelligheid en de lichtjes die je steeds meer ziet verschijnen.

Maar een nadeel is dat je ook minder tijd hebt om te genieten in het bos. Na zonsondergang zijn het Robbenoord- en Dijkgatbos namelijk niet toegankelijk voor publiek.

Een donker bos heeft voor veel mensen iets mysterieus. Het kan behoorlijk aantrekkelijk en spannend zijn om daar dan te wandelen of te fietsen. Maar er is een reden dat dit niet toegestaan is.

Het domein van de dieren

’s Nachts is het bos het domein van de dieren die daar leven. Zij worden verstoord en opgejaagd als mensen in het donker het bos in gaan. Juist in deze tijd waarin het steeds kouder wordt, zijn dieren kwetsbaarder. Ze moeten hun energie sparen om warm te blijven en de winter door te komen. Onder andere uilen, reeën, hazen, boommarters en vossen ondervinden last van mensen die ’s avonds en ’s nachts het bos in gaan. Fietsers met felle verlichting jagen dieren op en verstoren de rust. Een ree kan zelfs overlijden door een overdosis aan stress.

De ree is van de diersoorten die verstoort worden als je na zonsondergang het bos in gaat.

Welkom als het licht is

Je bent tussen zonsopgang en zonsondergang van harte welkom in het Robbenoord- en Dijkgatbos. Maar als het donker is, is het bos het domein van het wild en ik wil je vragen dit te respecteren. Dank daarvoor!

reageren

geef een reactie

 • Justin
  23 mei 2023 om 22:23

  Mag je tijdens zonsondergang wel wandelen?

  • Boswachter Mikal
   24 mei 2023 om 16:17

   Dag Justin,
   Veel mensen komen juist rond zonsondergang om de reeën te bewonderen. Dit vinden wij geen probleem, als je maar zorgt dat je circa 30 min na zonsondergang het bos uit bent, als het donker begint te worden.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog