www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Met droge voeten naar de uitkijktoren in het Robbenoordbos

28 maart 2024 Boswachter Mikal in Noord-Holland

Ruim 3 jaar geleden borrelde het idee op om het extreem natte laarzenpad richting de uitkijktoren bij de Dijkgatsweide in het Robbenoordbos op te knappen. Door het aanleggen van een vlonderpad moest de uitkijktoren jaarrond goed toegankelijk worden.

Voor het realiseren van dit pad startte we een Buitenfonds op, waarbij bezoekers konden meehelpen met het financieren van het project. Veel bezoekers hebben hieraan bijgedragen, waarvoor dank!

Plannen aangepast

Helaas zijn de afgelopen jaren de prijzen extreem gestegen en hiermee ook de kosten voor de aanleg van het vlonderpad. In een recent nieuw aangevraagde offerte lag de prijs bijna 20.000 euro hoger dan in 2021 begroot. Kosten voor het totale pad zouden boven de 60.000 euro uit komen. Een buitenproportioneel hoog bedrag, waardoor het vlonderpad verder weg leek dan ooit.

Daarom gingen we in gesprek met een aantal betrokken gebruikers uit het gebruikersplatform. Samen hebben we verschillende opties op tafel gelegd en besproken. Het advies wat we van hen kregen zullen we opvolgen: we gaan het pad al dit jaar op een andere manier toegankelijk te maken.

Een nieuw pad in de herfst

Er zal na de zomer een dikke laag houtsnippers aangebracht worden. Materiaal wat, zo mogelijk, uit het eigen gebied komt. Een pad van houtsnippers vergt meer onderhoud, maar is ook op de lange termijn vele malen goedkoper dan het vlonderpad.

Droge voeten

Met het opknappen van dit pad kun je vanaf dit najaar ook in de natte perioden met droge voeten bij de uitkijktoren kunnen komen en kunnen genieten van de kluten, witgatjes, zwart ruiters, slobeenden, visdieven en natuurlijk reeën kunnen genieten.

Heb jij gedoneerd aan dit project en heb je er bezwaar tegen dat jouw donatie op deze manier gebruikt wordt? Laat het me dan even weten via de mail: m.folkertsma@staatsbosbeheer.nl

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog