www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Pas op: een ree!

11 maart 2024 Boswachter Mikal in Noord-Holland

Rondom het Dijkgatbos en Robbenoordbos steken reeën regelmatig de weg over. Zo zagen wij woensdagochtend deze sprong reeën langs de Noorderdijkweg.

Maart, het begin van de meteorologisch lente. Langzaam wordt het voorjaar weer zichtbaar. In het bos zie je nu vooral nog heel veel kale takken zonder blaadjes, maar kijk je dichterbij dan zie je dat veel bomen al weer knoppen krijgen.

Ook voor reeën betekent dit het einde van de winter. Die malse knoppen, rijk aan eiwitten en koolhydraten zijn voor hen een lekkernij, na een lange natte winter met beperkt voedselaanbod.

Het gras is groener aan de overkant

Ook in deze tijd van het jaar is het voedselaanbod voor de reeën niet riant. Daarom trekken ze zo aan het einde van de winter en begin van het voorjaar veel naar de randen van het bos, waar voldoende gras te vinden is. Hierbij steken ze regelmatig de wegen langs het bos over, op zoek naar het lekkerste gras.

Het kan dus zomaar gebeuren dat je tijdens je rit langs het bos te maken krijgt met een overstekende ree. Dit ervaarden stagiaire Jolein en ik gisterochtend ook, terwijl we over de Sluitgatweg bij het Robbenoordbos in de Wieringermeer reden. Gelukkig waren we specifiek op zoek naar reeën en reden daardoor langzaam. Tijd genoeg dus om te reageren en te genieten van dit mooie dier dat elegant de sloot overstak en weer verdween in het bos.

Even verderop aan de Noorderdijkweg kwamen we een sprong (groep) van 5 reeën tegen die rustig aan het grazen waren en zich van die 2 mensen in hun auto weinig aantrokken.

Rij niet te wild 

In oktober startte we samen met de Gemeente Hollands Kroon en Veilig Verkeer Nederland de campagne ‘Rij niet te wild’ om mensen op te roepen hun snelheid aan te passen langs het bos. Doel: minder verkeersslachtoffers. Het is nog te vroeg om hier conclusies over te trekken, maar we merken dat veel mensen wel alerter rijden. Helaas zijn er de afgelopen maanden toch ook weer een aantal dieren doodgereden.

Niet alleen door je snelheid in de auto aan te passen kun je deze prachtige dieren helpen overleven. Ook als bezoeker van het bos. Heel simpel door je aan een aantal gedragsregels te houden: ga niet van paden af, zorg ervoor dat je hond niet achter wild aan gaat en waar dat moet aan de lijn is. Zo geniet je met respect van die mooie natuur.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog