www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

De aanlijner wint in het Robbenoord- en Dijkgatbos

5 januari 2024 Boswachter Mikal in Noord-Holland

De komende weken zijn wij, boswachtershondje Twirre en ik op zoek naar mensen die zich aan de regels houden. Zij maken kans op een leuke prijs!

Veel mensen genieten van de natuur en de rust in het Dijkgatbos en Robbenoordbos. Ook met je hond ben van harte welkom, als je deze aan de lijn houdt. De komende weken gaan we als boswachters in gesprek met bezoekers om extra aandacht te vragen voor de regels die er zijn in het gebied.

Laat je je hond aangelijnd uit, dan maak je kans op een leuke prijs. Hiermee willen we graag meer bewustwording creëren zodat dieren in het bos, juist in de koude en natte winterperiode, rust kunnen houden om hun energie te sparen.

Honden zijn welkom in het bos

Zelf geniet ik wekelijks van mijn wandelingen door het bos samen met mijn Friese Stabij Twirre. Honden zijn van harte welkom in het bos, maar we vragen je wel om ze aan de lijn te houden. Neem een lange lijn mee zodat je hond heerlijk kan snuffelen, maar niet de kans heeft om wild of vogels op te jagen. Op die manier kun je samen genieten van het bos en hebben de dieren die in het bos leven ook ruimte om zich veilig schuil te houden en zo energie te sparen. 

Door je hond aan de lijn te houden geef je dieren in het bos de ruimte. Foto: Johan de Vegt.

Energiespaarstand 

In de winter is er minder voedsel beschikbaar voor veel dieren. Bovendien kost het zichzelf warmhouden behoorlijk wat energie als het koud en nat is. Voor veel zoogdieren, waaronder reeën geldt ze uitgerust met een zogenaamd ‘energiebesparingsprogramma’; hun lichaamsfuncties werken in deze tijd op een laag pitje waardoor ze in een soort winterrust verkeren.  Hierbij worden lichaamstemperatuur, pols, ademhaling en stofwisseling drastisch gereduceerd. Deze spaarstand werkt alleen als dieren zich veilig voelen. Als het dier zich in een situatie bevindt waarin het moet vluchten, wordt de ‘inwendige energieschakelaar’ automatisch omgezet waardoor alle beschikbare kracht meteen wordt geactiveerd.  

Een loslopende hond die door de bosvakken heen loopt creëert een onveilige situatie waardoor dieren kostbare energie gebruiken. Energie die ze letterlijk nodig hebben om te overleven. Het is niet alleen verstorend als dieren concreet opgejaagd worden. Honden (en mensen) laten geuren achterlaten als ze van het pad gaan. Ook daardoor kunnen dieren verstoord raken, waardoor ze niet meer hun gebruikelijke routes en slaapplekken durven te gebruiken.  

De aanlijner wint!

Daarom zijn we de komende weken vaker aanwezig zijn in het Robbenoord- en Dijkgatbos. We willen mensen bewust maken van het waarom van de regels. Als we jouw als hondeneigenaar tegenkomen met je hond aan de lijn, dan maak kans op een mooie prijs: een speciale excursie met de boswachter, waarop ook je hond welkom is. Door de regels te respecteren vermijdt je als hondenbaasje dus niet alleen een boete van 109 euro, maar maak je in januari en februari ook nog kans op een prijs! 

 

 

reageren

geef een reactie

  • aaa
   5 januari 2024 om 21:42
 • Thelma Neleman
  5 januari 2024 om 10:49

  Waar is het Robbenoord- en Dijkgatbos? hoe kom je daar met het Openbaar Vervoer vanuit Amsterdam?

  • Boswachter Mikal
   5 januari 2024 om 14:56

   Het Robbenoordbos en Dijkgatbos liggen in het puntje van Noord-Holland, vlak bij de afsluitdijk. Met het openbaar vervoer helaas slecht bereikbaar. Vanaf het dichtstbijzijnde busstation in Den oever is het circa 30 minuten lopen naar het bos.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog