www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Samen genieten van het landschap

7 oktober 2023 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Ik wil jullie graag meer vertellen over een bijzondere samenwerking tussen Dorpsbelangen Lutjegast, Stichting de Dotterbloem en Staatsbosbeheer. Lutjegast is een klein dorp met zeer betrokken inwoners. Ze werken hard aan de leefbaarheid in hun dorp in een tijd waarin veel voorzieningen uit kleine kernen verdwijnen. In 2015 bedachten zij daarom een ontmoetingsplek naast het dorp: de Groene Dorpsploats, gelegen tussen natuurgebied de Grootegastermolenpolder en Landgoed Rikkerda.

Oorspronkelijke situatie 2015

In het dorp was behoefte aan speelvoorzieningen en een ontmoetingsplek. Er ontbrak ook een verbinding tussen het dorp en ‘Het Baakterrein’. Het terrein met daarop een markant kunstwerk, gelegen op de rand van het dorp Lutjegast en het natuurgebied van Staatsbosbeheer, de Grootegastermolenpolder. Het gebied is 120 hectare groot en is onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland. Het terrein tussen het dorp en de Baak was heel geschikt om in te richten als natuurspeelplaats met natuurlijke elementen zoals water, zand, groen, stenen en hout.

Cultuur, natuur en spelen

In het projectplan vanuit Dorpsbelangen Lutjegast werd de wens voor de inrichting van het terrein beschreven. De drie elementen ‘cultuur’, ‘natuur’ en ‘spelen’ stonden daarin centraal. Het dorp wilde ook graag een speelplek met de focus op natuurlijke elementen. Lutjegast is de geboorteplaats van ontdekkingsreiziger Abel Tasman. Je loopt als bezoeker letterlijk over de geboortegrond van Abel en doorkruist het coulisselandschap van het Zuidelijk Westerkwartier.

Toegankelijk voor iedereen

Het doel van dit project was om een plek te creëren waar kinderen op een natuurlijke en toegankelijke wijze spelenderwijs leren en genieten van het landschap. De doelgroep voor dit project zijn kinderen uit de omgeving van Lutjegast in de leeftijdscategorie tussen de 6 en 12 jaar oud. Met daarbij specifieke aandacht voor kinderen met een (fysieke) beperking.

Wat is er allemaal gedaan?

In de afgelopen jaren is het terrein behoorlijk veranderd. In 2015 is er met hulp van de Koninklijke Landmacht een aantal bruggen en een speelstrand aangelegd. Samen met leerlingen van de basisschool in Lutjegast hebben we honderden bomen aangeplant in het gebied. Het verharde wandelpad door het terrein is in 2018 aangelegd. In 2020 zijn er nog ruim 1.000 bomen geplant en twee insectenhotels geplaatst. Ook is de waterspeelplek uitgebreid en verbeterd. In juli 2020 mocht ik samen met basisschoolleerlingen een groot insectenhotel openen bij de entree van de Groene Dorpsploats. In het voorjaar van 2022 zijn er fruitbomen geplaatst van historische rassen, en is er een avontuurlijk pad aangelegd. En in juli 2022 is er een waterelement geplaatst aan de rand van de poel.

De Groene Dorpsploats

Persoonlijk vind ik deze samenwerking een bijzonder goed voorbeeld. De wensen van de inwoners van Lutjegast gaan hand in hand met onze ambities; het beleven en beschermen van dit prachtige landschap. De Groene Dorpsplaats is nu een natuurlijke verbinding tussen de dorpskern van Lutjegast en natuurgebied Grootegastermolenpolder. Het gebied is met oog voor detail ontwikkelt en past in het cultuurhistorische coulisselandschap van het Zuidelijk Westerkwartier. Voor kinderen is dit een plek waar ze in aanraking komen met
de natuur en spelenderwijs kunnen leren over hun eigen achtertuin.

Ontdek dit pareltje in het Zuidelijk Westerkwartier zelf en ga ook op avontuur over het Abel Tasmanpad! Meer info over de wandelroute vind je hier.

Fijn weekend!

Boswachter Marieke

reageren

geef een reactie

  • Ineke Alberts
    9 oktober 2023 om 09:29
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog