www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Van kruisheer tot eekhoorn in Westerwolde

20 oktober 2023 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Foto: Andre Dummer. Opening Kanukjespad.

Westerwolde heeft er sinds vorige week een nieuwe wandelroute bij: het Kanukjespad. Een beleefroute door het Kloosterbos van Ter Apel die eindigt in het Klooster zelf. Leuk voor kinderen van 4 t/m 7 jaar, en een echte aanrader voor de herfstvakantie. Daarnaast hebben we een nieuw verhalenpad over een eekhoorn in Ter Wupping. Kortom, genoeg te doen deze vakantie!

Kanukjespad

Vorige week vrijdag heb ik samen met het Museum Klooster Ter Apel en de kinderen van OBS De Plaggenborg het kanukjespad geopend. Dit deden we onder toeziend oog van een echte kanunnik. Het Kanukjespad is een educatief beleefpad voor gezinnen en schoolklassen. Gewapend met een kaproen, tas en opdrachtenboekje ga je op pad door het Kloosterbos. In het boekje leer je de jongen Jacobus en het vosje Bunch kennen. Onderweg ga je op zoek naar ingrediënten voor de smulsoep voor de jarige oom van Jacobus; kruisheer Sigerius. De ingrediënten van de soep gaan in de tas. In de kruidentuin van het Klooster wordt daarvan ‘soep’ gemaakt. Onderweg is veel te zien, voelen, horen en ruiken.

Een van de opdrachten van het Kanukjespad. Hoe dik is deze beuk?

Dit pad is een samenwerking tussen Museum Klooster Ter Apel, Stichting Herinrichting Kloosterenclave en Staatsbosbeheer. Om de route te lopen heb je een speciale tas en boekje nodig. Die kun je tijdens openingstijden van het klooster voor 6 euro per kind ophalen. Meer informatie vind je op de website van het klooster.

Wat zijn Kanunniken?

Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt waar de naam Kanukjespad vandaan komt. In het Klooster van Ter Apel woonden vroeger kruisheren. Een andere naam voor kruisheer is kanunnik. Omdat deze route speciaal voor kinderen is, en zij als ‘echte’ kanunniken op pad gaan in het Kloosterbos en het Klooster, hebben we route hiernaar vernoemd.

Eekhoorn in de herfst

Sinds deze week hangt er een nieuw verhalenpad in Ter Wupping. Samen met de bibliotheken van Stadskanaal en Westerwolde hebben we een leuke route uitgestippeld en opdrachtjes gemaakt bij het boek ‘Eekhoorn in de herfst’. De route is ongeveer 2,5 km lang. Kom je deze route met de eekhoorn binnenkort een keer lopen? Trek dan je laarzen of waterdichte schoenen aan want de route loopt gedeeltelijk door het beekdal en is dus nat. De Eekhoorn vertelt je onderweg van alles over het bos en alle kleuren die je er kan vinden.

Dit verhalenpad is gratis en je hoeft je niet aan te melden. De route begint op de parkeerplaats in Onstwedde, tegenover Molenpaal 3 (9591 CP Onstwedde).

Kom zoeken naar paddenstoelen

Wil je graag samen met een boswachter zoeken naar paddenstoelen? Dat kan aanstaande zondag in Sellingen bij Kopje Genieten in Sellingen! Boswachter Flip gaat zondag 22 oktober op paddenstoelenjacht in Sellingen. Wil je mee? Meld je dan aan via onze website.

Kleverig koraalzwammetje

Kom naar buiten deze herfst!

Je ziet nu langzaam het groen van de bomen verkleuren. Alle kleuren en vormen paddenstoelen poppen uit de grond. Ik vind de natuur nu zo prachtig! Dus blijf niet binnen, maar kom naar buiten! Wie weet zien we elkaar op een van de leuke activiteiten of wandelroutes.

Fijne herfst(vakantie)!

Boswachter Jelka

reageren

geef een reactie

  • Ine Bles
    20 oktober 2023 om 15:24

    Leuk dat jullie op deze manier de kinderen bij natuur en cultuur betrekken! Ik zag de kleintjes vorige week vrijdag bij het klooster, geweldig!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog