www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Dassenfamilie in Zuid-Limburg

1 juni 2014 staatsbosbeheerlimburg in Limburg

In dit bijzondere filmpje zie je mooie momenten van een dassenfamilie, gefilmd in Zuid-Limburg, door Frans van Loo.

Onderstaand nog voor de liefhebber wat aanvullende informatie over de das.

Waar vind je hem misschien?
In Nederland komt de das vooral voor op de hogere gronden in het oosten, zuiden en midden van het land. De das ontbreekt in Noord-Holland (behalve het Gooi), Zuid-Holland en Zeeland. De meeste dassen komen voor op de Veluwe, in oostelijk Noord-Brabant en Zuid-Limburg.

Uiterlijk van de das
De das heeft een grote, brede kop en een zwaargebouwd gedrongen lichaam. Hij heeft korte poten en een korte, brede, bossige staart. De rug en de flanken hebben een zwart-witte vacht en de onderzijde is geelwit. De kop is wit met twee brede zwarte strepen. Deze lopen vanaf het achterhoofd over de oren en ogen en eindigen in een punt bij de mondhoeken. De das heeft kleine zwarte ogen, kleine wit-zwarte oren en een zwarte neus. Zijn staart is wit en onder de staart zitten geurklieren waaruit een muskusachtige afscheiding kan worden afgegeven.

De das heeft stevige tenen met lange, gekromde nagels, waarmee hij uitstekend kan graven. Pasgeboren dassen zijn grijswit, met zijdeachtig haar bedekt en vaak zijn de donkere banden over de ogen al zichtbaar. Na enkele weken is hun vacht gelijk aan die van de volwassen dieren. Oudere dassen worden vaak lichter van kleur.

Leefwijze en voedsel
De das is een nachtdier, dat in de schemering zijn burcht verlaat. Hij begint dan met het uitvoerig verkennen van de omgeving en het verzorgen van zijn vacht. Daarna is er tussen de verschillende familieleden uitvoerig contact in de vorm spelen en elkaar van muskus voorzien. Muskus is een geurstof afkomstig uit klieren bij de staartbasis. Ook wordt er vaak gegraven en nieuw nestmateriaal aangesleept. Tenslotte gaan de dassen samen of apart op zoek naar voedsel, tot op een afstand van een tot twee, soms vier kilometer van de burcht.

 

reageren

geef een reactie

  • John
    31 oktober 2019 om 11:03

    Ik wil even doorgeven dat op Terwinselen, gemeente Kerkrade nabij de Tunnelweg een dassen paartje zit, daar ik ze gister 30 okt voor me zag zitten om 01.30 uur toen ik met auto naar huis reed.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog