www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Staatsbosbeheer verbetert leefgebied boomkikker in De Doort

30 september 2014 staatsbosbeheerlimburg in Limburg

Staatsbosbeheer gaat de komende weken flink aan de slag in natuurgebied De Doort. In dit gebied, dichtbij Echt, leeft een grote populatie van de zeldzame boomkikker. De favoriete plekjes van de kikkers, zoals zonnige bosrandjes en poelen, dreigen door opgroeiende bomen beschaduwd te raken. Door middel van kappen en snoeien wil Staatsbosbeheer de bosranden herstellen zodat ze weer geschikt worden als zonplekken voor de boomkikkers. Vanaf 6 oktober starten de werkzaamheden zodat we op 1 november klaar kunnen zijn. Dan breekt er weer een kwetsbare tijd aan voor amfibieën die dan op zoek gaan naar een schuilplaats om te overwinteren. De uitvoering is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg in het kader van ‘Soortbescherming Boomkikker’.

BoomkikkerKappen
De grote afwisseling tussen de hooilandjes, bossen, struwelen en poeltjes maken samen een ideaal leefgebied voor deze kleine kikkertjes. In de zomer zijn ze veelvuldig te vinden in de zonnige bosranden vaak bovenop de braamstruiken.
Daar zitten ze de hele dag heerlijk op te warmen en wat te doezelen. Bovendien is in deze insectenrijke randen veel voedsel voor de dieren te vinden. Met de komende werkzaamheden creëert Staatsbosbeheer veel ruimte en verbindingen waar een gevarieerde bosrand zich kan ontwikkelen. Daarvoor worden op bepaalde plaatsen veel struiken en bomen gekapt. Samen met verschillende natuurverenigingen is een plan gemaakt om dat op een verantwoorde wijze te doen. Zo profiteert niet alleen de boomkikker van de verbeteringen maar ook insecten, broedvogels en zoogdieren.

Kom zelf kijken!
Bent u benieuwd wat er precies staat te gebeuren? Staatsbosbeheer organiseert voorafgaand aan de werkzaamheden een publieksexcursie in De Doort. De boswachters leggen dan uit waar de machines precies aan de slag gaan en waarom dat zo gaat. De excursie wordt gehouden op donderdag 2 oktober om 16.00 uur. Hiervoor kunt u zich aanmelden bij r.ouwerkerk@staatsbosbeheer.nl. Na aanmelding ontvangt u nadere informatie.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog