www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Dankzij de Maaskluivers heeft Borgharen een schoner natuurgebied

9 april 2015 staatsbosbeheerlimburg in Limburg

Twee uur focussen op piepschuim en plastic en dan onverwacht stuiten op dikke pollen Gulden sleutelbloem in volle bloei. Kerkensleutels worden ze in Limburg genoemd.
Een plant die te boek staat als zeldzaam, maar gelukkig overal weer opduikt in de natuurontwikkelingsgebieden van RivierPark Maasvallei. Zo’n waarneming maakt veel goed na de regenachtige schoonmaakochtend op zaterdag 4 april langs de Maas bij Borgharen!

Gulden sleutelbloem is een voorbode van de lente. Ondanks alle kou en nattigheid, en zelfs een hoogwatergolf(je), laat deze zich niet wegdrukken. De komst van de lente betekent wél dat er nu snel korte metten gemaakt moeten worden met het drijfvuil op de oevers. Dit is een race tegen de klok, want als het gewas eenmaal hard begint te groeien is het vuil amper nog zichtbaar en raakt het plastic verstrikt in stengels en bladeren.

Vereniging de Maaskluivers uit Itteren/Borgharen heeft deze zaterdag 4 april een flinke bijdrage geleverd aan die opruimrace. In een paar uur tijd vulden zij maar liefst 65 vuilniszakken. Dat is echt niet mis, temeer omdat een deel van het vuil te vinden was tussen de jonge elzenopslag. Gemene zweepslagen vielen de Maaskluivers ten deel als ze zich bukten om het plastic op te rapen; terugzwiepende  elzentwijgen geselden hun gezicht. Om van bevroren vingertoppen en het slepen met zware vuilniszakken nog maar te zwijgen… Een kleine lijdensweg zo vlak voor Pasen, maar gelukkig met een goede afloop: 500 meter stralende Maasoever herboren.

Dank Maaskluivers en Hettie!

FB_IMG_1428514131665 FB_IMG_1428514126039 FB_IMG_1428514111838FB_IMG_1428514120823

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog