www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Ze fladderen weer in Nationaal Park De Groote Peel!

11 juli 2016 Boswachter Marijke Vaes in Limburg

Bont dikkopje

Het is zomer! Nog niet heel overtuigend, maar toch zijn er genoeg mooie dagen om lekker buiten te zijn en te genieten van de natuur. Nu alles groen is en volop in bloei zie je veel vlinders rondfladderen. Al kan je vlinders van het vroege voorjaar tot ver in het najaar zien, de zomer is voor vlinderliefhebbers toch het mooiste seizoen. Door de verschillende vliegperioden wisselen de verschillende soorten elkaar af. Het leuke hiervan is dat je een bepaalde soort elk jaar opnieuw voor de eerste keer tegenkomt. Hartstikke leuk natuurlijk als je weer een soort aan je lijstje kan toevoegen.

In Nationaal Park De Groote Peel kijkt iedereen die van vlinders houdt steeds weer reikhalzend uit naar het eerste spiegeldikkopje. Een zeer zeldzame vlinder die op dit moment alleen nog voorkomt in de Limburgse en Noord-Brabantse Peel en in het Weerterbos. De aantallen zijn wisselend, maar 2015 was een topjaar.
Er zijn toen maar liefst 1000 spiegeldikkopjes geteld in De Groote Peel! Vooral de onderkant van de achtervleugel is heel herkenbaar met grote, donker gerande, witte vlekken: de ‘spiegels’. De bovenkant van de vleugels zijn bruin en veel minder opvallend. Het spiegeldikkopje is in zijn vlucht gemakkelijk te herkennen.
Hij huppelt. Heel apart. Je ziet ze vooral veel op braamstruiken, maar ook op distels of rustend op een varen. Ze vliegen in één generatie van eind juni tot medio augustus.

Behalve de spiegeldikkopjes kun je in De Groote Peel nog veel meer soorten tegenkomen. Buiten de ‘algemenere’ soorten zijn er ook soorten die vrij zeldzaam zijn in de rest van Nederland zoals de Phegeavlinder, het bonte dikkopje en het, iets vaker voorkomende, heideblauwtje.

 

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

 • ben cox
  11 juli 2016 om 14:23

  bonte dikkopje is een heide blauwtje

  • ben cox
   11 juli 2016 om 14:27

   nu staat er de goede foto bij

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog