www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Boswachter Marijke vertelt: huppelende vlinders in De Groote Peel

6 juli 2017 Boswachter Marijke Vaes in Limburg

Phegeavlinder

Het is altijd leuk als er bijzondere en zeldzame soorten dieren en planten in ‘jouw’ gebied voorkomen. Zo vliegen er in de Peelvenen een paar vlinders die je in de rest van het land niet of nauwelijks ziet. Het zijn de phegeavlinder, het bonte dikkopje en het spiegeldikkopje. Echte vlinderliefhebbers reizen vaak speciaal naar de Peel om ze te spotten.

Vlinderfan

Zelf ben ik ook een ‘vlinderfan’ en elk jaar verheug ik me op de eerste waarnemingen van deze soorten. Vaak word ik getipt door mijn vlindervriend Piet en als het effe kan gaan we samen op zoek. Piet is vrijwilliger en inventariseert vlinders voor de vlinderwerkgroep en voor Staatsbosbeheer. Regelmatig komt hij naar het Buitencentrum om te vertellen wat hij heeft gezien. Zo blijf ik op de hoogte en kan ik op pad om foto’s te maken en daarmee ook andere liefhebbers informeren.

Bonte dikkopje

Het bonte dikkopje is de eerste die zich laat zien. Het is een vrij zeldzame dagvlinder die tussen half mei en half juni vliegt, vooral in Noord Brabant, Midden Limburg en het oostelijke deel van de Achterhoek en Twente.

Bonte dikkopje

Phegeavlinder

Vanaf eind mei tot half augustus vliegt de Phegeavlinder, ook wel melkdrupje genoemd. Dit overdag vliegende nachtvlindertje is een opvallende verschijning. De vleugels zijn inktzwart met enkele half doorschijnende witte vlekken en op z’n achterlijf heeft hij twee gele banden. Je ziet ze vooral in Midden- en Noord Limburg en het aangrenzende deel van Noord-Brabant.

Spiegeldikkopje

Het spiegeldikkopje is mijn favoriet! De eerste spotte ik dit jaar vrij vroeg, op maandag 19 juni in De Groote Peel. Het is een schattig klein vlindertje. Je herkent hem meteen, niet alleen aan de donkere gerande, witte vlekken, de ‘spiegels’, maar ook aan zijn vlucht; hij vliegt namelijk niet, hij huppelt! Heel bijzonder. Op dit moment komt het spiegeldikkopje alleen nog voor in de Limburgse en Noord-Brabantse Peel en in het Weerterbos. En hier vliegen ze dus talrijk. Heb ik even mazzel.

Spiegeldikkopje

Kom vlinders kijken in Nationaal Park De Groote Peel! Elke woensdag in juli en augustus is er om 14.00 uur een ‘Zin in Zomertocht’ voor gezinnen met kinderen. Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen  

reageren

geef een reactie

  • Ronne Lispet
    1 maart 2020 om 16:33

    Wanneer zijn de trekvlinders weer van zuid Europa?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog