www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Staatsbosbeheer sluit deel van ‘Driestruik’ voor publiek vanwege amfibieënvirus

3 oktober 2016 rouwerkerk in Limburg

Staatsbosbeheer sluit opnieuw een deel van natuurgebied de Driestruik voor alle publiek. Aanleiding is de uitbraak van het besmettelijke Ranavirus. De ziekte veroorzaakt sterfte onder amfibieën wanneer het water besmet raakt. Na overleg met onderzoekers heeft Staatsbosbeheer besloten om ongeveer 20 hectare van het natuurterrein te sluiten voor publiek. Daarmee is het risico op verspreiding naar andere gebieden ingeperkt. Naar verwachting gaat de afsluiting enige maanden duren.

Het natuurgebied Driestruik ligt tussen Roermond en Herkenbosch dichtbij Nationaal Park De Meinweg. Er zijn tien poelen waar veel soorten amfibieën leven. In drie van de poelen is opnieuw de besmetting met het Ranavirus vastgesteld. Hoewel dit virus voor mensen en huisdieren niet gevaarlijk is veroorzaakt het sterfte onder kikkers, padden en salamanders. Het virus kan zich verspreiden via geïnfecteerde dieren maar ook via besmet water of bodemdeeltjes.

In de zomer van 2014 werd de Driestruik ook al getroffen door een besmetting met het Ranavirus. Veel kikkers en padden zijn toen gestorven maar verspreiding naar andere gebieden werd voorkomen door middel van een afsluiting van het gebied en aanvullende gedragsregels voor onderzoekers. Wetenschappers van Dutch Wildlife Health Centre (DWHC)  hebben het verloop van de ziekte gevolgd. Zij hebben nu opnieuw de aanwezigheid van het virus en dode amfibieën vastgesteld.

Het is van groot belang dat de besmetting zich niet verspreidt naar omliggende gebieden zoals Nationaal Park De Meinweg, een van de meest soortenrijke gebieden van Nederland. Staatsbosbeheer sluit daarom het besmette deel van de Driestruik voor alle publiek. Zo is verspreiding van het virus via watercontact door mensen of honden niet meer mogelijk.

Staatsbosbeheer rekent op begrip voor deze vervelende maar belangrijke maatregel en houdt verscherpt toezicht op de naleving van het toegangsverbod.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog