www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Update: Driestruik weer geopend voor publiek, maar vermijd contact met water!

19 januari 2015 staatsbosbeheerlimburg in Limburg

Sinds eind 2014 is natuurgebied De Driestruik weer geopend voor het publiek.
Eerder dat jaar heeft Staatsbosbeheer het natuurgebied gedeeltelijk afgesloten nadat het besmettelijke Ranavirus was aangetroffen. Het Ranavirus veroorzaakt massale sterfte onder amfibieën die in het water leven. Met de sluiting heeft Staatsbosbeheer getracht verdere verspreiding van het virus te voorkomen (zie eerdere berichten op deze weblog).

Gedurende de winterperiode gaan amfibieën in winterrust. Ook het Ranavirus is in die periode niet actief. De virusbesmetting die mogelijk al is ‘uitgedoofd’, zal zich in de winter niet via dieren verder verspreiden. In overleg tussen Staatsbosbeheer en meerdere deskundigenorganisaties is een risico inschatting gemaakt en besloten dat het verantwoord is om het gebied weer te openen voor publiek.

Pas op met water!
Het is onbekend of het virus wel of niet meer aanwezig is in de poelen van de Driestruik. Uit voorzorg vraagt Staatsbosbeheer serieus rekening te houden met de volgende aanvullende toegangsregels:

  • Vermijd contact met water of modder langs de oevers van poelen, houd ten minste 5 meter afstand tot de poelen in het gebied.
  • Hetzelfde geldt voor honden die (aangelijnd) worden uitgelaten.
  • Breng nooit eigen vijverwater met dieren of planten naar de natuur.
  • Verzamel hier ook geen waterdieren, waterplanten of water voor een eigen vijver of aquarium.

Staatsbosbeheer rekent op uw begrip en medewerking!

Komend voorjaar, wanneer de amfibieën weer naar het water trekken om eitjes af te zetten, zal blijken of de besmetting van vorig jaar is uitgedoofd of niet. We houden dat goed in de gaten en houden u op de hoogte. Het wordt een spannende tijd.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog