www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Populieren Julianakanaal in de stilte voor de voorjaarsstorm gekapt

21 december 2016 Boswachter Carla Hanssen in Limburg

Net voor de kerst is Staatsbosbeheer gestart met het laten verwijderen van 49 populieren aan de westzijde van het Julianakanaal bij Geulle aan de Maas. Opdrachtgever en eigenaar van het terrein is Rijkswaterstaat.
De reden dat deze populieren gekapt moeten worden is veiligheid.

Veiligheid
Tijdens de voorjaarsstorm van april 2015 zijn een aantal populieren reeds omgevallen. Vanwege veiligheidsredenen is toen al besloten de overige populieren ook weg te halen (zie blogbericht van 29 april 2015). Doordat het gehele vergunningentraject lang heeft geduurd kan de bomenkap nu pas plaatsvinden. Concreet worden er nu 49 populieren gekapt. Hiervoor in de plaats worden er in april 2017 jonge zwarte populieren teruggeplant. Dit zijn nog geen volwaardige bomen maar zogenoemde staken; een rank stammetje zonder zijtakken.

Kandelaberen
14 populieren aan deze kant van het Julianakanaal blijven staan. Deze populieren worden gekandelaberd. Kandelaberen is een snoeitechniek waarbij de takken van een boom afgezaagd worden waardoor de boom het uiterlijk van een kandelaar krijgt. Aanwezige holtes in de stam en in de takken worden gespaard als (zomer)verblijfplaats voor vleermuizen. In februari 2017 worden er vleermuiskasten geplaatst in enkele van de gekandelaberde bomen.

julianakanaal-1img-20161220-wa0014Uitvoering werkzaamheden
Om de werkzaamheden zorgvuldig en correct uit te voeren is Regelink Ecologie & Landschap ingehuurd voor advies en ecologische begeleiding.
Houthandel Silvertand is de aannemer die de kap en het kandelaberen voor zijn rekening neemt.
Half januari zullen deze werkzaamheden afgerond zijn.

20161220_144605

 

reageren

geef een reactie

 • Bernhard Katerberg
  18 augustus 2020 om 17:44

  Hallo,

  Vandaag zijn we er langs gelopen, Hoe de bomen er nu uitzien heeft n.m.m. niets te maken met kandelaberen. Het zijn nu dode, kale stompen. Ik zou het info-bord terplaatse aanpassen. Verder maak ik me zorgen voor spontane breuk.

  Vriendelijke groeten,

  Bernhard Katerberg
  18 augustus 2020

 • Boswachter Carla Hanssen
  21 december 2016 om 13:45

  Ja, dat is ook onder meer de reden dat het vergunningentraject lang heeft geduurd.

 • Thijs Maessen
  21 december 2016 om 13:41
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog