www.boswachtersblog.nl/ Limburg

40 harige mannen op de hei

15 februari 2017 Boswachter Andy Liebrand in Limburg

Heeft het een bont gekleurde vacht, lang gekrulde hoorns, het postuur van een bouvier èn … stinkt het een uur in de wind? Dan is het zeer waarschijnlijk dat je voor een Nederlandse landgeit staat.
In de natuurgebieden Bergerbos en Bleijenbeek kun je op meerdere plekken deze forse geiten tegen het lijf lopen. Ze staan onder andere in de gebieden het Quin, de Hooge Heide, de Cokse Heide, de Zwarte Heide en de Duivelskuil.

Beheerders van de hei
Bijna al deze landgeiten zijn van Staatsbosbeheer en lopen al zo’n 30 jaar in de natuurgebieden bij Afferden. Hun taak is vooral het begrazen van de heidevelden. Zij zorgen ervoor dat de heide jong blijft en door de opslag van bomen en struiken niet langzaam maar zeker weer verandert in bos. Hun aanwezigheid verkleint daarnaast de kans dat de heide wordt aangetast door het heidehaantje.

Armeluis-koe
De landgeit bepaalde eeuwenlang het gezicht van de geitenstapel in ons land. Voor de arme gezinnen op het platteland was de geit de vervanger van de koe. Hij leverde de broodnodige melk, mest en af en toe een stukje vlees. Het had niet veel gescheeld of de Nederlandse landgeit was halverwege de vorige eeuw uitgestorven. In 1958 waren er nog 2 exemplaren over. Met deze 2 dieren is dierentuin Blijdorp begonnen met het redden van het geitenras. Het aantal ingeschreven dieren in het stamboek was in 2000 weer opgelopen tot 1473. www.landgeit.nl

Bijzondere club
Momenteel telt de geitenclub in het Bergerbos zo’n 40 leden. Opvallend detail is dat het allemaal bokken zijn. Voor deze harige mannen was elders in het land geen plek meer. Elke kudde kan nou eenmaal slechts een paar bokken herbergen en dan heb je al snel een overschot aan mannen. In het Bergerbos hebben de bokken een mooi en vrij leven en kunnen ze hun levensdagen slijten. Omdat geiten kampioen uitbreken zijn, zijn alle begrazingsgebieden afgezet met hekwerken die voorzien zijn van stroomdraden. Ook kennismaken met de bokkenclub van het Bergerbos? Loop dan eens de 6,4 km lange paarse wandelroute over de rivierduinen. www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/maasduinen/routes.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog