www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Jonge raven in het Bergerbos

24 mei 2017 Boswachter Andy Liebrand in Limburg

“Kroa, kroa, kroa”, is misschien een wat mager geluid voor de grootste zangvogel van Nederland. Maar, hoe rauw en mager ook, het is toch een fantastisch geluid om te horen in onze Nederlandse natuur. Al jaren klinkt deze rauw schorre stem boven het Bergerbos nabij het Limburgse Afferden.
En … voor het derde jaar op rij zijn er ook bedelende stemmen te horen van de jongen van deze mysterieuze zwarte vogel met zijn wigvormige staart. We hebben het hier natuurlijk over de grootste onder de kraaiachtigen en wel ‘de raaf’.

Raven geringd
Op 12 mei is één van mannen van vogelwerkgroep Nijmegen èn omstreken naar het ravennest, dat al zeker drie jaar hoog in een grove den zit, geklommen. Met twee jonge raven in zijn tas kwam de klimmer weer naar beneden.
Onder de den zijn snel de maten van vleugels, poten en handpennen opgemeten en is het gewicht van de beide spruiten genoteerd. Aan de hand van deze gegevens kan worden bepaald hoe oud de jonge raven precies zijn en hoe het staat met hun gezondheid. Uiteindelijk gaan deze gegevens door naar het Vogeltrekstation. Hier worden van alle geringde Nederlandse raven de gegevens verzameld.

Lelijke eendjes
Twee weken eerder waren de vogelringers nog te vroeg bij het nest om de vogels te kunnen ringen. Aan de foto’s is te zien dat ook deze machtige zwarte vogel als een kaal bleek lelijk eendje het leven begint. Toen nog waren het drie jongen. In de tussentijd is één van de jongen verdwenen. Hoe? Dat is gissen. Misschien uit het nest gevallen, of verzwakt geraakt en door zijn broeders uit het nest gestoten of misschien wel uit ’t nest gepikt door een rover, bijvoorbeeld een uil.

Raven van de Tower
Onlangs stond ik in hartje Londen ook oog in oog met de raaf. Daar leeft in de Tower of London al eeuwen lang een groep van ten minste 6 raven. Een oude legende vertelt dat als de raven van de Tower wegvliegen of sterven de Tower én daarmee het Koninkrijk van Groot-Brittannië zal vergaan..

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog