www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Geen babyboom maar een kittenboom in het Vijlenerbos!

30 juni 2017 Boswachter Carla Hanssen in Limburg

In het Vijlenerbos bij Vaals is een wilde kat waargenomen met een flink nest van vijf kittens. In 2014 werden voor het eerst sinds eeuwen weer wilde katten in de vrije natuur in Nederland geboren. Sindsdien is de wilde kat bezig met een opmars. Het is een teken dat het goed gaat met de wilde kat in het Vijlenerbos bij Vaals!

Vijfling

In maart verscheen ze als een dikzak voor de wildcamera, om eind april plots als een ranke dame te poseren. Op een zeker moment scharrelde deze notoire nachtbraakster zelfs overdag rond in het Vijlenerbos. Als daar geen hongerige jongen zijn… dacht Laura Kuipers, die in opdracht van ARK Natuurontwikkeling cameravalonderzoek uitvoert naar de wilde kat in Zuid-Limburg. En jawel hoor: half juni verscheen de kat met haar ‘vrolijke vijfling’ pal voor de camera!

Kattenjong

Gemiddeld worden er drie tot vier jongen geboren. Het zijn niet de eerste kittens van wilde katten in het Vijlenerbos. Al in 2014 werd een kattenjong gefilmd. Dat was toen de eerste keer en heel spectaculair. De wilde kat was al sinds de vroege Middeleeuwen uit Nederland  verdwenen. Vanuit de Eifel en Ardennen breidt de soort zich tegenwoordig sterk uit.

Karsten Reiniers/ARK Natuurontwikkeling

Huiskat versus wilde kat

In woonwijken, in natuurgebieden, op flatjes en bij boerderijen; overal vind je katten. Dit zijn huiskatten. De meeste worden door mensen verzorgd, sommigen leven in de natuur zorgen voor zichzelf. Verwilderde huiskatten zijn echter geen wilde katten, ook al lijken cyperse katten qua vacht op wilde katten. De wilde kat is een eigen soort, die wel verre familie van onze huiskat is. De wilde kat kwam zelfs al lang vóór de huiskat in Nederland voor.

Verschil

Een wilde kat is grijs, bruin of soms rossig, met een donkere tekening, die op de flanken meestal wat vager is. De staart is dik, met drie tot vijf zwarte ringen, en eindigt in een stompe zwarte punt. Over de rug loopt een zwarte streep, de aalstreep, die eindigt vóór de staart. Sommige huiskatten hebben ook een aalstreep, maar deze loopt vrijwel altijd door over de staart. Ook de licht vleeskleurige neus is een kenmerk van wilde kat. Tenslotte zijn de voetzolen van een wilde kat alleen bij de tenen zwart of donker gekleurd (het deel dat de grond raakt als de kat loopt). Bij een huiskat is de hele voetzool zwart of donker gekleurd.

Onderzoek

Door middel van een cameraval-onderzoek door ARK Natuurontwikkeling wordt in de gaten gehouden of er in de Nederlandse bossen in de grensregio met België en Duitsland wilde katten rond lopen. Er loopt een onderzoek naar de passeerbaarheid van wegen en spoorwegen voor wilde katten. Door het vergroten van kennis hierover krijgen we meer duidelijkheid over de eisen die de wilde kat stelt aan verbindingen en kunnen we hiermee rekening houden met het inrichten daarvan. Daarbij levert dit onderzoek dus ook ontzettend schattige beelden op!

ARK Natuurontwikkeling heeft een hele handige -veelgestelde vragen pagina- over de wilde kat. Deze vind je hier.

Karsten Reiniers/ARK Natuurontwikkeling
reageren

geef een reactie

 • Jan Scheffers
  1 oktober 2017 om 14:02

  Ik lees in “Naar Buiten” dat een wilde kat 5 kittens heeft ‘GEBAARD”. Hoe is het mogelijk dat een kat vergeleken wordt met een vrouw. Een dier werpt en een vrouw baart. Dieren zijn toch geen mensen!

 • Frans van Loo
  30 juni 2017 om 15:47

  Geweldig dat we in Zuid Limburg weer een wilde kat met jongen hebben.
  Ik ben zelf natuur filmer, en zit vaak tot het duisters in de bossen , terwijl ik in cottessen aan de rand van het Vijlenerbos bij een dassen burcht zat , en ineens verscheen er kat boven op de burcht , de konijnen die er zaten waren gelijk weg , de kat bleef zitten , zo dacht ik gelukt te hebben maar in het donker en op de film kon je het niet goed zien of het een wilde kat was, jammer.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog