www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Boswachter Marijke vertelt: Trots op onze t(er)rein!

24 oktober 2017 Boswachter Marijke Vaes in Limburg

Een paar weken geleden stond ik in een hal van treinmaatschappij ‘Arriva’ naast een trein. Niet zomaar een trein, want op de buitenkant stond de naam van mijn favoriete natuurgebied en tevens mijn werkgebied: ‘De Groote Peel’.
Samen met collega’s van Staatsbosbeheer, jeugdboekenschrijver Jacques Vriens en mensen van Arriva stonden we vol spanning te wachten op de onthulling van De Groote-Peel trein. Een bijzonder en spannend moment omdat ik, samen met collega Annemieke, intensief ben betrokken bij het eindresultaat.

Wat vooraf ging

Ongeveer een jaar geleden daagde Arriva reizigers uit om 14 namen voor bestemmingstreinen te kiezen. Toen ik de oproep zag werd ik meteen enthousiast; want hoe gaaf zou het zijn als er een ‘Groote Peel-trein’ door Limburg zou rijden. Vrienden, familie en collega’s werden opgeroepen om te stemmen en … het wonder geschiede; we waren één van de winnaars. Yes!

De Groote Peel-trein

Al snel prijkte de naam ‘De Groote Peel’ op één van de treinen die tussen Nijmegen en Maastricht rijden. Maar dat was slechts het begin. Naast de naamgeving aan de buitenzijde zou De Groote Peel ook op een speelse wijze verwerkt worden in het interieur van de trein. Staatsbosbeheer kon over die inrichting, samen met de andere bestemmingen, actief meedenken. Via zeer inspirerende ‘brainstormsessies’ kwam er een concept. Wij werden gevraagd om als eerste organisatie creatief invulling te geven aan dat concept en we gingen de uitdaging aan onder voorwaarde dat de Peel-trein dan ook als eerste zou worden gelanceerd.

Aan de slag met de inrichting

Samen met collega Annemieke ging ik aan de slag. We hadden twee weken de tijd, dus het was aanpoten. Als eerste moest er een ‘ambassadeur’ worden gekozen. Dat werd kinderboekenschrijver Jacques Vriens. Jacques en De Groote Peel hebben namelijk een bijzondere band en Jacques was dan ook meteen enthousiast. Daarnaast moesten er foto’s geselecteerd en bijpassende prikkelende tekstjes gemaakt worden die oproepen om De Groote Peel te bezoeken. Gelukkig heb ik zelf veel foto’s van de flora en fauna in De Groote Peel gemaakt én kregen deze foto’s de goedkeuring van Arriva. We hebben ervoor gekozen om vooral kleine dieren heel groot te laten zien. Net even anders als anders. En ook de teksten zijn ‘prikkelend’, bijvoorbeeld; heb je wel eens een kikker gekust? De oproep is dan ook; Kom naar De Groote Peel en bekijk de magische natuur eens van dichtbij.

Terug naar de onthulling

Na een paar mooie toespraken mochten Jacques en ik als eerste de inrichting bekijken. Het was fantastisch en ik was supertrots! Trots op mezelf, vanwege mijn foto’s en bijdrage aan de trein, maar vooral trots dat ons terrein, De Groote Peel, nu elke dag bij zoveel mensen onder de aandacht komt. Hopelijk inspireert het al die reizigers om een bezoek aan De Groote Peel of een ander natuurgebied te brengen.

Veertien bestemmingen

De komende periode krijgen alle bestemmingentreinen (14 in totaal) een nieuw interieur. Alle bestemmingen kenmerken zich door hun, natuurlijke, culturele en/of historische waarde. Een unieke bestemming waar Arriva graag haar reizigers mee naar toe neemt.

Meer informatie 14bijzonderebestemmingen.nl

reageren

geef een reactie

  • Liza van velzen
    26 oktober 2017 om 17:59

    Wat een prachtverhaal! Gaaf Marijke. Dik verdiend ook.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog