www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Houtoogst winter 2017/2018 in het Vijlenerbos

20 november 2017 Boswachter Carla Hanssen in Limburg

In de winter van 2017/2018 zullen in het Vijlenerbos te Vaals boswerkzaamheden plaatsvinden. In de week van 20 november wordt gestart met de werkzaamheden.
Eind januari zullen, mits de weersomstandigheden het toelaten, de werkzaamheden afgerond worden.
Het zagen vindt plaats met oogstmachines. Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor overlast zorgen doordat de paden minder goed begaanbaar zijn.

Duurzaam bosbeheer

Houtoogst vindt plaats door dunning en verjonging. In het Vijlenerbos te Vaals wordt gedund in een deel van het bos. Bij dunning worden er bomen weggehaald om de anderen meer ruimte te geven om goed verder te groeien.
Bij verjonging worden grotere open plekken gemaakt. Soms planten we daar nieuwe bomen maar meestal valt er voldoende zaad op de bodem dat spontaan kan ontkiemen. Dat heet natuurlijke verjonging. Voor kwaliteitshout treffen wij regelmatig maatregelen in het bos. Rechte bomen zijn bijvoorbeeld het meest geschikt om planken van te zagen. Daardoor kunnen ook toekomstige generaties hout als hernieuwbare grondstof blijven gebruiken. De opbrengst van de houtverkoop wordt gebruikt voor het beheer van alle natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Bos blijft bos.

Locatie van de werkzaamheden zijn te zien middels de volgende link: Boswerkzaamheden 2017-2018

Werkzaamheden

Wij zijn jaarrond aan het werk in het bos. Van het zetten van stippen, het inventariseren van de dieren, tot de houtoogst zelf met machines. Staatsbosbeheer weegt steeds zorgvuldig af welke bomen geoogst worden. Bomen krijgen een markering (gekleurde stippen of strepen), het zogenaamde blessen. Bomen vellen gebeurt met een oogstmachine, een ‘harvester’. Deze geavanceerde houtoogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. Hij velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld in afwachting van transport naar de zagerijen.

De paden kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn doordat ze stuk gereden zijn door het werkverkeer. De paden worden zo snel mogelijk hersteld. Het herstelwerk wordt gedaan zodra het werk klaar is en in een periode dat de paden goed droog zijn.

Zorgvuldig vakmanschap

Staatsbosbeheer werkt zorgvuldig voor plant en dier. Dat betekent dat voor aanvang van de werkzaamheden wordt bekeken of er bijvoorbeeld dassenburchten of broedbomen van roofvogels aanwezig zijn in het werkgebied. En als die er zijn, worden er maatregelen genomen om deze te beschermen. We doen dat volgens de richtlijnen van de Gedragscode Bosbeheer. Ook wordt er niet méér geoogst, dan er bijgroeit. De bossen van Staatsbosbeheer zijn FSC®- gecertificeerd.

 

reageren

geef een reactie

  • Joost
    8 april 2019 om 13:59

    Goede dag,

    Beste SBB daar er veelvuldig wordt gekapt in het Vijlenerbos. Is mijn vraag wie maakt het rapport voor de inventarisatie van nestbomen en waar kan ik dat rapport inzien . Daar ik geen jaarplanning kan raadplegen van SBB over 2019 en ook niet over het convenant bosbeheer iets kan vinden?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog