www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Een stage in het zuidelijkste puntje van Nederland

19 september 2019 Boswachter Niki Jasper in Limburg

De afgelopen 11 weken liep Julia Derksen, inmiddels afgestudeerd Eco en Wildlife student en afkomstig uit de Achterhoek, bij team Zuid-Limburg haar afstudeerstage. Vandaag vertelt ze over haar ervaringen.

Van Noord tot Zuid

Ik ben vanaf jongs af aan gek met de natuur, opgegroeid op het platteland en altijd buiten. Met mijn vorige opleiding (Eco en Wildlife) kreeg ik de kans om een aantal leuke stages te lopen. Zo ben ik voor een half jaar naar Vlieland vertrokken om stage te lopen bij Staatsbosbeheer. Hier is mijn interesse voor natuurbeheer gegroeid en mijn passie voor Staatsbosbeheer ontstaan. Voor mijn laatste stage kon ik terecht in het prachtige Zuid-Limburg, waar ik weer hele andere dingen heb mogen leren.

Werk aan de winkel!

Tijdens mijn stage op Vlieland heb ik veel ervaring opgedaan als boswachter publiek, dit heb ik in Zuid-Limburg goed kunnen toepassen. Het schrijven van informatiebebording, contacten leggen met de omgeving, het rondleiden en informeren van groepen scholieren en bezoekers, zaten allemaal in mijn takenpakket. Tijdens een stage als dit merk je dat alles met elkaar samenhangt, ook de werkzaamheden van de verschillende boswachters. Ik heb bijvoorbeeld ontzettend veel van de beheerkant geleerd, wat ik weer kon gebruiken voor de communicatie, dit maakt het werk zo leuk en heel divers.

Het Gerendal in Zuid-Limburg, door Julia Derksen

Natuur in je hart

Nederland is zo divers en dat maakt het interessant om op verschillende plekken te gaan kijken. Limburg is ontzettend mooi, er zijn zo veel bijzondere plekjes, hellingen met Orchideeën, een bos vol Daslook en schitterende vergezichten, het lijkt niet op te houden. En dan nog niet eens gesproken over de verschillende dier- en plantensoorten. Ik heb de afgelopen weken mijn ogen uitgekeken en genoten van het prachtige landschap. Onze natuur is zo belangrijk, voor nu en voor de toekomst. Tegelijkertijd is het ook ontzettend kwetsbaar. Ook in de natuur hangt alles met elkaar samen. Het is zo belangrijk dat we er met z’n allen voor zorgen dat de natuur behouden blijft.

Mijn droom(baan)

Ik hoop natuurlijk dat ik boswachter publiek zou mogen worden, echt mijn droombaan. Ik voel me thuis in het boswachtersvak en zou het geweldig vinden om dit uit te oefenen. Ik vind het ontzettend belangrijk dat jongere maar ook oudere generaties goed en leuk geïnformeerd worden over de natuur. Educatie, informatie en communicatie zijn ontzettend belangrijk, daar begint alles mee. De mogelijkheid om mijn kennis, passie en enthousiasme over te kunnen dragen vind ik geweldig. Het lijkt me fantastisch om een aandeel te mogen leveren in een organisatie zoals Staatsbosbeheer, en ons samen sterk te maken voor het behoud van de natuur.

Julia Derksen

reageren

geef een reactie

  • Rim Beckers
    20 september 2019 om 09:57

    Leuk verslag van Julia. Van mij mag ze blijven in het Gerendal!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog