www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Koeien, veeroosters èn rolstoelen in het Genneperhuis, het kan!

17 december 2019 Boswachter Andy Liebrand in Limburg

“Kunt u mij helpen?” Is de vraag van Carlien Albers die eind februari bij Staatsbosbeheer binnenrolt. “Ik heb een probleem in het prachtige natuurgebied waar je bij het theehuisje in Milsbeek erin kunt. Er zijn plaatjes over de vee-roosters gelegd maar die staan net verkeerd voor alle elektrische rolstoelen. Nu kunnen we er niet overheen omdat de kleinste wielen in het vee-rooster blijven hangen.”

Vee-rooster

Carlien heeft het over het prachtige fiets-/wandelpad dat door natuurgebied het Genneperhuis bij Gennep slingert. In het gebied lopen koeien die een belangrijke rol spelen in het beheer van het natuurgebied. Om te voorkomen dat de dieren niet over het fietspad het gebied uit lopen zijn er speciale vee-roosters in het fietspad gelegd. Deze zorgen er voor dat fietsers ongestoord de hekwerken kunnen passeren en dat de dieren binnen de omheining blijven. Om ook mensen met een rolstoel toegang te geven tot het gebied zijn er ten tijde van de aanleg speciale metalen platen op de roosters gemonteerd.

Vele vormen en maten rolstoelen

Tot eind februari dachten wij dat deze platen voldeden. Maar uit de vraag van Carlien bleek dat dat niet het geval was. Bij haar rolstoel blijkt het zo te zijn dat de voorwielen over de platen kunnen maar de achter wielen, doordat ze dichter bij elkaar zitten, in het rooster weg zakken. Als je er goed naar gaat kijken blijkt dat er veel soorten en maten rolstoelen zijn met even zoveel verschillende vormen en maten wielen.

Ingenieuze constructie

Om toch alle rolstoelers toegang te geven tot het Genneperhuis zijn we op zoek gegaan naar een oplossing. Uiteindelijk vonden we een bedrijf dat eerder met dit bijltje heeft gehakt. Zij hebben een ingenieuze en geteste constructie van platen met dunne spijlen bedacht. Deze zorgt ervoor dat elke rolstoel het vee-rooster kan passeren, maar voorkomt dat de koeien over de roosters het gebied uitlopen.

Geweldig gebied ook voor mensen met een rolstoel

“Het Genneperhuis is een geweldig en rustig gebied. Er is altijd wel iets te zien van dieren. Zijn het niet de koeien dan zijn het wel de vogels. Er ligt een goed pad waar ik goed over heen kan met mijn rolstoel. En ik ben een goede graadmeter voor andere mensen met een rolstoel. Want ik ben erg gevoelig en mijn lichaam kan niet goed tegen schudden en stoten. Maar helaas moet ik altijd wachten bij de vee-roosters als mijn man en dochter het gebied in gaan”
Gemeente Gennep en Staatsbosbeheer omarmen het enthousiasme van Carolien voor het Genneperhuis en vinden het erg belangrijk dat alle mensen met een rolstoel van het prachtige natuurgebied kunnen genieten. Daarom hebben ze samen hun schouders er onder gezet en het mogelijk gemaakt dat de roosters zijn aangepast.

Wees welkom!

Gemeente Gennep en Staatsbosbeheer heet heel rolstoelend Gennep en omgeving van harte welkom in het Genneperhuis! Hopelijk gaat het als een lopend vuurtje rond dat het Genneperhuis vanaf nu ook voor mensen met een rolstoel toegankelijk is. Zeg het voort!

reageren

geef een reactie

 • Joris Vranckx
  8 augustus 2020 om 10:22

  We beheren in een zorgcentrum voor 200 zwaar fysiek en metaal gehandicapten een natuurgebied waar Galloways grazen.
  Kan u ons de naam van de firma mededelen die de poortjes of veeroosters ontwikkelde aub?
  Dank bij voorbaat,

  Joris Vranckx
  beheerder natuurgebied Zwart Goor

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog