www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Voormalige burcht Genneperhuis weer heroverd

30 december 2016 Boswachter Andy Liebrand in Limburg

Oude, roerige, tijden van weleer lijken ter herleven in 2016 op en rondom de voormalige burcht van het Genneperhuis. 2016 was het jaar van veel reuring in het Gennepse Maasgebied op de roemruchte plek waar de Niers in de Maas uitmondt.

Wandelvierdaagse en groot onderhoud
Trokken er hartje zomer nog duizenden wandelaars van de wandelvierdaagse van Nijmegen voorbij aan de burcht. Het najaar was het moment van het groot onderhoud aan de kroonwerken en de ruïne.
De ruïne en ook de kroonwerken waren voor het publiek niet meer goed zichtbaar omdat ze veroverd waren door ruigtes en struiken.

September
In september waren als eerste de kroonwerken en grachten aan de beurt voor groot onderhoud.
De kroonwerken begonnen langzaam maar zeker dicht te groeien met brandnetel en distel en opslag van els, vlier en wilg. Plaatselijk zo erg dat er kleine bosjes met hoogtes van 5 tot 6 meter begonnen te ontstaan. Het maaien van de kroonwerken en het weghalen van deze struiken was geen eenvoudige klus. De grachten zijn breed, diep en hebben een erg steile wand. Dit maakt het onmogelijk om er met een gewone maaimachine aan de slag te gaan. Daarom werd een hydraulische graafmachine op rupsen ingezet. Deze machine kon over de bodem van de grachten rijden zonder veel diepe sporen achter te laten. Met behulp van een lange arm met klepelmaaier konden zo de ruigtes en struiken worden weggemaaid.

kroonwerken1 genneperhuis1November
Eind november was de ruïne aan de beurt. Met de regelmaat van de klok kwamen er verzoeken binnen van bezoekers van het Genneperhuis en ook Gemeente Gennep of het niet mogelijk was om de ruïne en het uitzichtpunt beter zichtbaar te maken. Ook voor de ruïne gold dat brandnetels, vlieren, iepen en meidoorn de oude burcht hadden veroverd en bijna geheel aan het oog hadden onttrokken. Zelfs vanaf het hoge uitkijkpunt werd het zicht op het landschap van de Maas en de Niers door de doorgeschoten struiken zo goed als onmogelijk gemaakt. Tijd voor actie. Maar niet met de botte bijl erdoorheen.
De ruïne is een archeologisch monument en dan moet je zorgvuldig te werk gaan. Na goed overleg met de archeologische dienst en de Gemeente Gennep werd aan de slag gegaan op de burchtrestanten.
De brandnetels werden een aantal keren gemaaid. De vlieren, iepen en meidoorns die op de muurrestanten groeiden zijn afgezaagd en versnipperd.

Resultaat
Het resultaat is een ruïne die er de komende jaren weer tegenaan kan en weer zichtbaar is voor de bezoekers. Vanaf de uitkijktoren is er weer het prachtige uitzicht over de Maas, van de kerk van Gennep tot ver voorbij de kerk van Cuijck.

genneperhuis2bew kroonwerken2

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog