www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Hé! wat gebeurt daar?

6 maart 2020 Boswachter Niki Jasper in Limburg

De Elkenradergrub heeft een metamorfose gekregen, er zijn bomen weg gehaald en het ziet er anders uit dan normaal. Wat is hier precies gebeurd?

Een ziekte?

Sinds 2016 is de Essentaksterfte in Nederland geconstateerd en heeft grote oppervlakten aan essenbos aangetast. Het is een agressieve schimmel die de boom aantast waar deze niet meer van herstelt. De boom wordt ziek, zwak en tevens kwetsbaar voor andere aantastingen. Uiteindelijk sterft de boom. Dit is niet alleen zonde van het landschap en de grub, maar vormt ook een gevaar voor bezoekers. De zieke essen kunnen namelijk gemakkelijk omvallen.

Veiligheid voorop!

Om de veiligheid van de bezoekers te kunnen garanderen hebben wij besloten de zieke bomen te verwijderen in de grub. Deze kan hierdoor gewoon toegankelijk blijven. Bij Staatsbosbeheer willen we graag dat de grub een mooi landschappelijk element blijft. De open plekken groeien vaak vanzelf weer dicht, maar de natuur kan wel wat extra hulp gebruiken. Daarom zorgen we er samen met de buurt voor dat er solitaire bomen en struiken terug worden geplant.

Nieuwe natuur

Ondanks dat dit een grote ingreep is geweest krijgt de natuur hier de kans zich opnieuw te ontwikkelen. Dit heeft ook  voordelen! Bomen en bossen zijn belangrijk voor het vastleggen van CO2. Een jonger bos legt meer CO2 vast dan een oud bos, en is veerkrachtig en toekomstbestendig. Het verschil in soorten en leeftijden zorgt er voor dat het bos of gebied beter bestand is tegen ziektes en plagen, stormen en klimaatverandering. Daarnaast is het aantrekkelijker voor andere planten en dieren. Zo ontwikkeld de grub zich verder en kunnen we er langer van blijven genieten!

Kunnen we alweer wandelen in de grub?

Nog eventjes wachten! Losliggende boomstammen kunnen gemakkelijk van de helling rollen. Dit is erg gevaarlijk en daarom is het gebied nog niet toegankelijk voor bezoekers. Zodra alles veilig is stellen we het gebied open en kunt u weer genieten van de grub.

 

reageren

geef een reactie

  • Mark Daemen
    9 maart 2020 om 12:26

    Goeie informatie Niki. Ik wandelde dit najaar nog door de grub omhoog en toen viel me op dat de essen allemaal in elkaar donderen. Jammer, want solitaire essen zijn voor zuid-limburg beeldbepalende bomen. Welke bomen plant SBB aan om ze te vervangen? Succes

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog