www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Ontdek de onbekende streken van Limburg

3 juli 2020 Boswachter Andy Liebrand in Limburg
Boswachter met verrekijker

Boswachter met verrekijker

Dit jaar (her)ontdekken we de natuur in eigen land. In dit blog vind je tips van mij en mijn collega-boswachters uit de provincie Limburg. Stuk voor stuk minder bekende plekken die zeker een bezoekje waard zijn!

Wandelen in de natuur

In Midden-Limburg is het prachtig wandelen. Langs de oevers van de Swalm loopt dit afwisselende wandelpad door oud bos, heideveld en graslanden. Langs het traag stromende water van het kronkelende riviertje zijn weidebeekjuffers en misschien wel een ijsvogel of bever te zien. Veel andere mooie routes in dit gebied vind je via de handige website van water.wandel.wereld.

Heide

In de Schadijkse bossen lopen ontzettend veel wandelroutes door bossen en stuifduinen, vooral de wandeling over de Schaakse heide is een aanrader. Bij de parkeerplaats aan de Lorbaan (America) vind je ook een goed wandelstartpunt voor een dagje uit, vanwaar je ook een hondenlosloopgebied en een populaire mountainbikeroute kunt ontdekken. Combineer het eventueel met een bezoekje aan horecagelegenheid Aan de Drift (open in het weekend en schoolvakanties).

Het Bergerbos en Bleijenbeek vormen het noordelijke deel van Nationaal Park De Maasduinen, een prachtig golvend landschap. Probeer bijvoorbeeld wandelroute-rivierduinen, die je onder andere naar een uitkijktoren leidt waar je onderaan kunt rusten op een heuse draaibank waarmee je je eigen uitzicht bepaalt. Ontdek met deze route ook het mooie vennengebied ’t Quin.

Zelf een wandelroute plannen in dit gebied? Gebruik de routeplanner van wandelnet.

Ga terug in de tijd

De Duvelskuulroute (7,2 km) voert langs de ruïne van kasteel Bleijenbeek. In de ruïne woont een vleermuizenkolonie. De naam van het vroegere kasteel komt van blije = heldere beek. Je kunt deze starten bij of combineren met (lunch/gebak in) het Boscafé. Ook zie je hier aan het landschap hoe oud het is.

Wandel over de malle kronkelige bospaadjes op de hellingen van de oude Maas-steilrand met een prachtig uitzicht over de Maasvallei in Midden-Limburg. 

Of bezoek de oude dorpjes als Rijkel en Asselt met struingebieden langs de maasplassen Rijkelse Bemden of Asseltse Plassen.

Bloemen in de Maasvallei

Kamperen

Wil je je wandeling combineren met kamperen in een Nationaal Park? Dat kan, in het Bergerbos is een prachtig natuurkampeerterrein: De Cokse Heide.

Onbekende streken in andere provincies bezoeken? Dat kan! Bekijk onze tips van de boswachter op www.staatsbosbeheer.nl/onbekendestreken.

reageren

geef een reactie

 • Piet Westbroek
  8 november 2020 om 10:49

  Limburg. Veelal in een adem genoemd met Maastricht Valkenburg of wel de heuvelachtige streek nabij Belgie en Duitsland. Prachtig !!

  Evenwel is noordelijk Limburg eveneens mooi. Nationaal Park Maasduinen heeft veel te bieden.

  Nooit geweest ? Doen !

  • Piet Westbroek
   9 november 2020 om 10:40

   Nog even een verduidelijking. Midden Limburg werd terecht beschreven. Zie ‘mijn’ tips voor Noord-Limburg dan ook als toevoeging.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog