www.boswachtersblog.nl/ Limburg

De Letterzetter aan het werk!

21 augustus 2020 Boswachter Niki Jasper in Limburg

De Letterzetter, misschien wel het beroemdste kevertje van dit moment. Ook in het Vijlenerbos voelt hij zich erg thuis en heeft er een grote slag geslagen. De komende maanden zullen er dan ook boswerkzaamheden plaatsvinden, hierbij worden de aangetaste bomen verwijderd en worden er nieuwe aangeplant, zodat de natuur zich weer kan herstellen.

Niet zo kieskeurig….

In het voorjaar, zo rond april, begint de Letterzetter kleine gangetjes door de gevelde, zieke en gezonde fijnsparren te boren. Aan beide kanten van de gang worden de eitjes afgezet. Uit deze eitjes komen witte pootloze larven die hun gangen loodrecht op de moedergang vreten. Hierdoor komt er een mooi symmetrisch patroon. Aan het einde van deze gangetjes vindt de verpopping tot kever plaats. De jonge kevers boren zich vervolgens weer een weg naar buiten waardoor de cyclus opnieuw kan beginnen.

Het gangenstelsel van de Letterzetter

 

Herkenning van de Letterzetter

Het werk van de Letterzetter is goed te herkennen, bijvoorbeeld aan de toppen van fijnsparren, die als eerste kaal worden. Ook is het te zien aan de activiteit van spechten. Zij profiteren van de al gegraven gangetjes in de boom. De Letterzetter gedijt goed in warme perioden met weinig regen. Grote stukken bos zijn daardoor aangetast door dit kevertje. De Letterzetter, die nog geen 5 millimeter groot is, is ook goed te herkennen aan zijn donkerbruine schildje.

In actie!

Om het bos te beschermen en een kans op herstel te bieden worden de aangetaste en dode bomen verwijderd uit het gebied. Dit is een ingrijpende maatregel die goed zichtbaar zal zijn vanaf de wandelpaden. Door de hoge temperaturen en het weer zijn we genoodzaakt alle werkzaamheden in een korte periode te volbrengen. In de winter gaan we aan de slag met het herstel van het bos, zo gaan we de stukken aanplanten met gemengd loofhout zoals wintereik, haagbeuk, linde, en iep planten. Uiteindelijk creëren we een veldbies-beukenbos. Dit is een mooi gevarieerd bos met verschillende bies-soorten, struweel, plukjes heide, open plekken en een gevarieerd bomenbestand die qua bladval weinig de bodem doen verrijken, en zo het bos en de aanwezige flora, fauna en insecten tot zijn recht brengen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog