www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Internationale boomplantdag 2023

9 maart 2023 Boswachter Jeroen Scheelings in Limburg

Op 1 maart 2023 vierden de Gemeente Roerdalen, Staatsbosbeheer en het Naturpark Maas-Schwalm- Nette de zevenentwintigste internationale boomplantdag in het Meinweggebied.

Kinderen van basisschool de Berensprong uit Herkenbosch en de Duitse basisschool KGS Niederkrüchten, hielpen de boswachters van Staatsbosbeheer en het Regionalforstamt met het planten van maar liefst 1000 eikenboompjes. Vele handen maakten licht werk op deze gezellige, groene feestdag! 75 Kinderen, 10 boswachters, 7 vrijwilligers en 3 nieuwsgierige koolmeesjes verzamelden zich ‘s ochtends vroeg in het bos. Het was best koud. De lucht was strakblauw en het zonnetje scheen. Een heerlijke dag om de handen uit de mouwen te steken en de natuur een handje te helpen! 1000 Jonge boompjes en 50 scheppen werden uitgeladen en door de kinderen naar het bos gesjouwd. En toen was het gaten graven geblazen!

Mevrouw de Boer-Beerta, de burgemeester van Roerdalen, stroopte haar mouwen als eerste op en hielp met het planten van het allereerste boompje. Daarna was het de beurt aan de kinderen. Hun scheppen gingen om 10 uur de grond in. En om 12 uur hadden de krachtpatsers het al voor elkaar : 999 jonge eikenboompjes geplant in twee uur tijd. En dat terwijl de bodem kei en keihard was omdat het ‘s nachts gevroren had. Wat een bikkels, die kids van de Berensprong en de KGS!

 

Toen het laatste jonge eikje een mooi plekje had gekregen konden de kinderen aan tafel. Want van hard werken in de buitenlucht, krijg je natuurlijk trek. Reuzetrek. En dan zeg je geen ‘nee’ tegen een bord dampende spaghetti met bolognese saus. Smullen geblazen dus op de zeventigste internationale Boomplantdag! Hopen dat er op de achtentwintigtigste boomplantdag weer zo’n lekker bord spaghetti voor de kinderen klaar staat. (Of pizza natuurlijk. Voor pizza planten ze wel 2000 boompjes als het moet!)

Over de eik

Zomereik, oftewel de Quercus Robur, staat bekend als de “Koning van het Woud”. Niet voor niets betekent Robur: sterk, robuust en krachtig! Deze prachtige bomen kunnen 300 tot 800 jaar oud worden afhankelijk van waar ze staan. Maar er zijn eikenbomen bekend die wel 1200 jaar oud worden.

Een eik groeit zo’n 60 centimeter per jaar. Als de kinderen over 20 jaar de boompjes gaan bezoeken die ze hebben geplant zullen ze versteld staan.  De eikjes zijn dan inmiddels uitgegroeid tot sterke volwassen bomen die onderdak geven aan insecten, spechten, kevers, uilen en eekhoorntjes. Precies zoals in het bomenlied dat de kinderen zongen op de boomplantdag.

reageren

geef een reactie

 • coen
  13 september 2023 om 10:25

  L.S.
  wat is de herkomst van de 1000 bomen? Waren dit allemaal eikenbomen?

  • Jeroen Scheelings
   14 september 2023 om 12:25

   Beste Coen,
   De Internationale boomplantdag 2023 is door onze Duitse collega’s van Regionalforstamt georganiseerd. Ik weet daarom niet wat de herkomst van de bomen is. Alle duizend bomen die geplant zijn, zijn Eiken.
   Aankomend jaar wordt de Internationale boomplantdag in Nederland georganiseerd. Dan worden er weer bomen aangeplant. Dit zal een mix van inheemse loofbomen zijn.

 • Liza
  10 maart 2023 om 10:52

  Geweldig te lezen! Wat een feest.
  Leuk geschreven tekst ook.

 • A. Van de Laar
  9 maart 2023 om 14:29

  Leuk initiatief. Kinderen betrekken bij natuur is een investering in de toekomst. Boomplantdagen zijn er al vaak geweest. Misschien ook eens een “opruimdag in een eerder boomplantdag-gebied” organiseren. De perceeltjes in de Meinweg van voorbije boomplantdagen zijn behoorlijk overwoekerd en er wordt nooit meer naar omgekeken. Dat is heel jammer.

  • Boswachter Jeroen Scheelings
   9 maart 2023 om 16:18

   Goed idee!

 • Ger Hendriks
  9 maart 2023 om 12:38

  Mooi dat dit evenement nog steeds leeft.
  Mooi werk!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog