www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Beschuit met muisjes in de Mariapeel

19 mei 2022 Boswachter Lieke Verhoeven in Limburg

Het is weer een drukte van jewelste bij de kudde Nederlandse Landgeiten. In april zijn er maar liefst 77 lammetjes geboren! De moeders en lammeren maken het goed. Kom je woensdag 25 mei van 14:00 tot 16:00 op kraamvisite? Je kan de lammetjes komen bewonderen en aaien, een beschuit met muisjes eten en vragen stellen aan de boswachter.

Natuurlijke grasmaaiers

De kudde Nederlandse landgeiten in de Peel heeft een belangrijke rol in het natuurbeheer. De geiten en bokken eten gras en jonge boompjes, zodat het gebied niet dicht groeit. Een soort natuurlijke grasmaaiers dus. Ook zijn de geiten lid van het stamboek, dat wil zeggen dat ze bijdragen aan het in stand houden van dit oer-Hollandse ras. Om de twee jaar wordt er met grote zorg een geschikte bok gekozen. De bok logeert dan een aantal weken bij de kudde geiten. Als het goed is komen er dan na 4 maanden min 4 dagen lammetjes. Dit jaar was Tom Tom van de Halve Maan de gelukkige, en hij heeft goed zijn best gedaan!

Tom Tom van de Halve Maan

De letter B

In totaal zijn er 77 lammetjes geboren van 39 moeder geiten: 38 bokjes en 39 geitjes. Alle lammetjes krijgen een naam met dezelfde letter, dat wordt elk jaar bepaald door het stamboek. Dit jaar was de letter B aan de beurt. De boswachter is creatief aan de slag geweest met het bedenken van namen: Bobbie, Brownie, Betsie, Bo, Britt, Betje, Bep. Britney, Bono, Bas, Babs, Bella, Bob, Bibi, Betty, Bert, Beer, Bliksem…

Wandelroute weer open

Vanaf 19 mei is de rode wandelroute ook weer open in de Mariapeel. Soms staan de geiten met de lammetjes bij de stal, soms staan ze op de wei. Kom je naar de geitjes kijken, blijf dan rustig en houd honden aan de lijn (dat laatste is vanzelfsprekend natuurlijk).

Kraamvisite

Op woensdag 25 mei van 14:00 tot 16:00 organiseren we een ‘kraamvisite’ in de Mariapeel bij de Schaapskooi Pauls Koije. De Lindehoeve zorgt voor beschuit met muisjes en wat lekkers te drinken. Ook kan je natuurlijk de lammetjes bewonderen en aaien. Zien we je dan? Aanmelden is niet nodig. Parkeren kan op de parkeerplaats bij het Biologisch Station (adres klik hier). Zien we je dan?

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog