www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Van boom naar boom zonder de grond te raken, de eikelmuis is net een eekhoorn

29 juni 2022 Boswachter Stephan Huijgens in Limburg

Leefgebied eikelmuis Zuid-Limburg

Dit jaar staat de eikelmuis centraal bij de Zoogdiervereniging. Dat is niet zomaar. Het is een bijzonder zeldzaam diertje dat te vinden is in onze kalkrijke bossen in Zuid-Limburg. Hij komt nergens anders in Nederland voor. Vandaar dat het diertje wel wat extra aandacht kan gebruiken. De vorige keer vertelde ik al meer over de eikelmuis. Deze keer laat ik je graag het leefgebied zien en vertel ik waarom hij hier zo graag verblijft. Kijk je mee?

Eikelmuis in bloeiende meidoorn (foto Wesley Overman)

Leefgebied

De eikelmuis is een knaagdier dat houdt van hellingbossen en van het kleinschalig agrarisch cultuurlandschap van Zuid-Limburg met de kenmerkende bosjes, holle wegen, graften, hoogstamboomgaarden en (moes)tuinen. Plekken met mergel aan de oppervlakte zijn duidelijk favoriet. Nu komt het zeldzame diertje in Zuid-Limburg nog maar in een paar hellingbossen voor. Afwisselende loofbossen met veel ondergroei, bosranden met doornstruwelen en hoogstamboomgaarden vindt hij fijn. Staand en liggend dood hout, natuurlijk ontstaan of door hakhoutbeheer, zijn belangrijk om in te schuilen. Hier kan de eikelmuis ook een gevarieerd menu bij elkaar zoeken van fruit, zaden, noten tot prooidieren als insecten, spinnen en eieren of nestjongen van vogels. Voor de eikelmuis moet bos en agrarisch gebied vooral weer wilder, rommeliger en gevarieerder zijn.

Waardevol zenderonderzoek

De eikelmuis is echt een warmteminnende soort die vooral in Zuid- en Midden-Europa voorkomt. Hij slaapt een groot gedeelte van het jaar, namelijk van oktober tot april. Als hij in het voorjaar wakker wordt gaat hij op zoek naar voedsel en een partner. Om beter te begrijpen hoe de eikelmuis gebruik maakt van zijn leefgebied, is de Zoogdiervereniging gestart met een zenderonderzoek. Ik ben natuurlijk erg geïnteresseerd in de resultaten van dit onderzoek. Staatsbosbeheer weet dan namelijk hoe we het beheer van de bossen verder kunnen optimaliseren voor de eikelmuis.

Jaar van de Eikelmuis

Niet alleen in Zuid-Limburg, maar in een groot deel van Europa gaat het slecht met de eikelmuis. Om het dier voor uitsterven te behoeden, worden maatregelen genomen. Ook in terreinen van Staatsbosbeheer. Zo zorgen we voor meer dood hout in bossen, en voor meer struikvorming door hakhoutbeheer. Ook verlenen we medewerking aan onderzoek. Uiteraard werken we samen met de Zoogdiervereniging en andere partners. Met het uitroepen van het ‘Jaar van de Eikelmuis’ hoopt de Zoogdiervereniging dat het beestje meer in de belangstelling komt te staan om ze nog beter te kunnen beschermen.

Meer informatie over de eikelmuis vind je op onderstaande pagina’s:

Of adopteer een eikelmuis om zo bij te dragen aan de bescherming

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog