www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Opening vlonderpad Mastbos

8 januari 2016 staatsbosbeheerwestbrabant in Noord-Brabant

Een grote wens is in vervulling gegaan,

het vlonderpad op de Galderse Heide is gerealiseerd.

In het verleden waren er al wensen om te komen tot een mooie verbinding met het zuidelijke deel van het Mastbos. Het pad zou dan komen te liggen over de mooie heideontwikkeling van de Galderse Heide. Er was alleen een probleem, het gebied is heel kwetsbaar voor betreding, vele zeldzame planten als klokjesgentiaan bloeien hier. Hoe kunnen we dan toch dit mooie gebied beleefbaar maken, een vlonderpad was de oplossing.

Het Mastbos bestond vorig jaar 500 jaar. Een mooie gelegenheid om te kijken of er bedrijven/organisaties zijn die dit vlonderpad mogelijk willen en kunnen maken. Na vele gesprekken met verschillende instanties en bedrijven waren er ineens mogelijkheden.

Na een gesprek met Stichting Zet is het balletje gaan rollen. Stichting Zet zet zich in voor de toegankelijkheid voor iedereen, ook de mindervaliden onder ons. Stichting Zet wist een Fonds die zich inzet voor toegankelijkheid en werkgelegenheid, het AGW fonds. Het AGW fonds had een aantal voorwaarden, waaronder het stimuleren van werkgelegenheid voor mindervalide. Op deze manier hebben we contact gezocht met ATEA, om te kijken of zij iets voor ons konden betekenen.

ATEA kon wel mensen leveren die bij de bouw van dit vlonderpad betrokken konden worden.bouw vlonderpad

Foto: kees van Gils

 

 

Helaas moesten we eerst het financiële gedeelte rond krijgen. Hiervoor stonden de Provincie Noord Brabant en de gemeente Breda garant. We zijn snel op zoek gegaan naar een bedrijf die het materiaal en de fundering voor dit pad kon verzorgen. Van Vliet Kastanjehout kreeg uiteindelijk de opdracht om het materiaal en de fundering te gaan plaatsen. De mensen van ATEA hebben vervolgens de loopplanken erop geschroefd. En daar was ineens het vlonderpad, al veelvuldig gebruikt door bezoekers die de weg naar dit pad al snel hebben gevonden.

Door de opening met wethouder Marianne de Bie, mensen van AGW en de ATEA, is het vlonderpad nu een feit en kan iedereen hiervan gebruik maken.

20160108_141643[1]20160108_141346[1]

20160108_141027[1]20160108_135323[1]

Het gebied waar gewandeld wordt is en blijft kwetsbaar, daarom het verzoek om op het vlonderpad te blijven en de hond aan de lijn te houden.

Heel veel plezier en geniet van de fantastische route die nu helemaal klaar is “de Natuurbelevings route”. De start van deze route is bij restaurant de Kogelvanger en is in het totaal 8 km lang.

Kom het Mastbos beleven na 500 jaar geschiedenis en 500 jaar toekomst!

 

De Boswachter.

 

reageren

geef een reactie

 • Mevr. H. Bluemink
  7 augustus 2016 om 20:16

  Veel keren heb ik al genoten van het vlonderpad. Wat ik wel hinderlijk vind, is dat er groepen wielrenners ons voorbij willen. Soms wel ploegen van 15 personen. Dan komen er ook nog tegenliggers ( ook op de fiets) aan. Is het geen wandelpad? Borden maakt het niet duidelijk. Aan een kant staat een wandelaartje op een bordje, maar aan de andere kant niets. Graag reactie.

 • Mevr. H. Bluemink
  7 augustus 2016 om 20:16

  Veel keren heb ik al genoten van het vlonderpad. Wat ik wel hinderlijk vind, is dat er groepen wielrenners ons voorbij willen. Soms wel ploegen van 15 personen. Dan komen er ook nog tegenliggers ( ook op de fiets) aan. Is het geen wandelpad? Borden maakt het niet duidelijk. Aan een kant staat een wandelaartje op een bordje, maar aan de andere kant niets. Graag reactie.

 • Robert Jan
  12 januari 2016 om 17:14

  Proficiat! En goed dat er halverwege een bankje staat. Dat maakt het geheel leuker en tevens toegankelijker voor ouderen.

 • Robert Jan
  12 januari 2016 om 17:14

  Proficiat! En goed dat er halverwege een bankje staat. Dat maakt het geheel leuker en tevens toegankelijker voor ouderen.

 • Ton Moelands
  11 januari 2016 om 10:27

  Gisteren samen met mijn vrouw en hond over het vlonderpad gelopen, het is een aanwinst voor het mastbos en de locatie waar het pad ligt.

 • Ton Moelands
  11 januari 2016 om 10:27

  Gisteren samen met mijn vrouw en hond over het vlonderpad gelopen, het is een aanwinst voor het mastbos en de locatie waar het pad ligt.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog