www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Werkzaamheden rond Surae zo goed als klaar

5 oktober 2016 Boswachter Anneke Oomes in Noord-Brabant

Toen ik vorige week rondliep rond voormalig zwembad Surae kon ik me niet voorstellen dat het werk vandaag al klaar zou zijn! De afgelopen weken zijn grote machines bezig geweest om de leemputten beter geschikt te maken voor diverse planten en dieren. Vorige week nog waren twee graafmachines druk in de weer met het verplaatsen van zand bij de grootste leemput en moest het werk aan de lelievijver eigenlijk nog beginnen. Deze week zijn de machines weer op diepladers gezet en zijn ze vertrokken.

Vele kubieke meters zand zijn verplaatst waardoor de hellingen rond de leemputten minder stijl zijn geworden en het water minder diep. De humusrijke toplaag is eerst opzij geschoven, de laag witzand is in profiel gebracht en vervolgens is de toplaag er weer over uitgespreid. Nu kan de natuur het werk afmaken. Planten nemen het terrein weer in gebruik. Soort voor soort komen ze terug of komen ze zelfs straks voor het eerst voor. Salamanders kunnen volgend jaar eenvoudig het water bereiken om zich voort te planten in de plas, die nu wel de juiste diepte daarvoor heeft.

Natuurlijk duurt het een aantal jaren voor de sporen van de werkzaamheden volledig uit het zicht zijn, maar het gaat best snel. Het is wellicht leuk om het natuurlijk proces waarvoor wij nu de aanzet hebben gegeven te gaan volgen. Ga regelmatig naar het zelfde plekje en kijk goed naar wat zich daar ontwikkelt. Maak er eventueel foto’s van, om later ook nog eens terug te kunnen zien, hoe die ontwikkeling gaat. Wij gaan dat zeker doen!

bedrijvigheid van vorige week zie je in dit filmpje.

bezoeker Paul Habets maakte dit filmpje.

reageren

geef een reactie

 • Boswachter Anneke Oomes
  17 oktober 2016 om 08:44

  Dank je wel Paul! Dit is een mooi document! Ik kijk al uit naar je vervolg!

 • Paul Habets
  16 oktober 2016 om 16:20

  Hallo Anneke,
  Wandel al meer dan 17 jaar in boswachterij Dorst met mijn honden.
  Ik heb een filmpje gemaakt over het project Leemputten in Surae.
  Nu moet de natuur de rest doen.
  Ben benieuwd hoe het over een paar jaar uitziet.
  https://youtu.be/e5nmowhXVTk

  Met vriendelijke groet,
  Paul

  P.S. het filmpje mag gebruikt worden in de website.

 • Han Messie
  10 oktober 2016 om 16:40

  Anneke,

  Kleine dieren zoals salamanders en andere waterbewoners, laat die maar zo snel mogelijk komen. Alleen… missen we die wilde paardjes niet?

  • Boswachter Anneke Oomes
   11 oktober 2016 om 08:34

   De Exmoorpony’s waren inderdaad erg mooi en leuk. Ze moesten ons helpen met het beheren van de natuur maar deden helaas niet wat ze moesten doen. Ze graasden te veel te kort af.

 • Han Messie
  10 oktober 2016 om 16:36

  HERFSTDRADEN

  Oktoberbloemen
  glanzen des te mooier _ met
  hun spinrag vol dauw.

  • Boswachter Anneke Oomes
   11 oktober 2016 om 08:35

   mooi!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog