www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

fort Sabina; historie met een toekomst

9 november 2016 Boswachter Anneke Oomes in Noord-Brabant

West Brabant is rijk aan parels…natuurgebieden én monumenten. Het zijn er zoveel dat het bijna onmogelijk is ze allemaal te kennen. Weet u bijvoorbeeld dat West Brabant prachtige forten heeft? Een van de mooiste vindt u misschien wel bij Willemstad. Heeft u er al eens van gehoord? Het fort wordt ook wel het best bewaarde geheim van West Brabant genoemd. Het is een prachtig fort maar zoals zoveel oude dingen…er is ook nog wel wat te verbeteren. Daarom investeren provincie Noord-Brabant, gemeente Moerdijk en stichting Fort Sabina de komende jaren in de renovatie en duurzame ontwikkeling van Fort Sabina in Heijningen. Ik kan een heel verhaal schrijven maar beter bekijkt u het filmpje via deze link. U ziet het fort en hoort het verhaal.

Presentatie van de plannen

Donderdag drie november waren verschillende partijen, waaronder eigenaar Staatsbosbeheer aanwezig bij de presentatie van de plannen. Gedeputeerde Staten hebben een subsidie van € 1,5 miljoen beschikbaar gesteld. Gemeente Moerdijk (erfpachter van Fort Sabina) reserveert de komende 10 jaar in totaal € 0,8 miljoen voor beheer, onderhoud en begeleiding van de herontwikkeling. Staatsbosbeheer heeft als eigenaar van het fort de erfpacht aan de gemeente voor 30 jaar verlengt.

Duurzame herontwikkeling

Stichting Fort Sabina heeft de afgelopen jaren de exploitatie van het fort opgepakt investeert de komende tien jaar € 1,7 miljoen in het fort door onderdelen van het ontwikkelplan uit te voeren en daarin de relatie te leggen met de Zuiderwaterlinie, de Stelling van Willemstad, Waterpoort en de vesting Willemstad.

Zuiderwaterlinie

Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid & Cultuur): ”De provincie wil actief meedoen én bijdragen aan het anders omgaan met Brabants erfgoed en herbestemming, samen met ondernemende partners. Dit bijzondere fort heeft extra waarde omdat het een belangrijk onderdeel is van de Zuiderwaterlinie, die wij als een icoon van Brabant zien. Samen met de gemeente en de stichting schrijven we nu een deel van dit verhaal.”

Gedeputeerde Swinkels, landschapsarchitect Marco Vermeulen, wethouder Zwiers van de gemeente Moerdijk, Joost van Rijckevorsel van Stichting Fort Sabina, Albert Goorden van Staatsbosbeheer.
Gedeputeerde Swinkels, landschapsarchitect Marco Vermeulen, wethouder Zwiers van de gemeente Moerdijk, Joost van Rijckevorsel van Stichting Fort Sabina, Albert Goorden van Staatsbosbeheer.
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog