www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Schaatsen op natuurijs…kan dat zomaar?

23 januari 2017 Boswachter Anneke Oomes in Noord-Brabant

Boswachterij Dorst

Voor het eerst sinds lange tijd kan er weer geschaatst worden op natuurijs. Mensen binden massaal de ijzers onder om meters te maken. De meesten kunnen amper wachten…het ijs blijkt soms nét niet dik genoeg te zijn…met een nat pak tot gevolg. Ook in de terreinen van Staatsbosbeheer West-Brabant ligt op verschillende plekken ijs. In het Mastbos, boswachterij Dorst en op de Strijbeekse hei waren collega’s al getuige van schaatsplezier.

Wij raden iedereen aan om toch vooral voorzichtig te zijn. Het ijs is echt niet overal stevig genoeg. Als je gaat schaatsen op natuurijs, zorg er dan voor dat je nooit alleen bent. Mocht er iets gebeuren, dan kun je tenminste nog hulp vragen/krijgen. Het betreden van het ijs gebeurt altijd op eigen risico, het is aan de personen zelf om de risico’s zo klein mogelijk te maken!

Daarnaast willen wij iedereen vragen om toch vooral met respect voor de natuur de gebieden te betreden. Overs van vennen zijn kwetsbaar, trap ze niet kapot. Laat ook niet als dank uw afval achter maar neem alles weer mee!

Veel vennen liggen midden in de natuur, niet direct naast een parkeerterrein en helaas parkeren veel automobilisten op plekken waar het niet is toegestaan. Doe dit niet! Zowel politie als onze BOA’s schrijven hier processen-verbaal voor uit. Bedenk dat hulpdiensten ten alle tijden toegang moeten hebben tot onze terreinen. Je zult maar met een gebroken been op het ijs liggen en de ambulance kan er niet bij komen omdat auto’s de doorgang versperren. Dan zou een leuk dagje schaatsen toch naar aflopen… dat wil niemand.

De temperaturen zullen de komende dagen alleen ‘s nachts nog onder het vriespunt komen. Dat betekent dat de kwaliteit van het ijs niet echt zal toenemen. Voorzichtigheid blijft dus geboden. Mocht je het ijs opgaan dan wensen wij je veel plezier. En twijfel je over de dikte: blijf dan met beide benen op het vaste land en geniet tijdens een wandeling van de schoonheid van de koude en verstilde natuur!

Strijbeekse Heide

Mastbos

reageren

geef een reactie

  • Han Messie
    7 maart 2017 om 17:05

    Schaatsen op weidesloten of bosmeertjes, dat verkies ik altijd boven de kunstijsbaan!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog