www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Het snorren van de Nachtzwaluw

17 mei 2017 Boswachter Sjaak Smits in Noord-Brabant

Hij valt bijna niet op, zelfs niet in lage begroeiing!

De nachtzwaluw, een avondvogel die in Nederland niet veel meer voorkomt, met uitzondering in de bos- en heidegebieden van Brabant Oost. Hij leeft doorgaans op droge en halfopen terreinen. Ze bouwen geen nest in bomen maar broeden op de grond, tussen enkele dode takken en in de nabijheid van een dikke dennenboom. Deze dennenboom dient als schuil- en zangplaats. De nachtzwaluw gaat dan gestrekt languit in het verlengende van de tak liggen vormt één geheel met de desbetreffende tak. De nachtzwaluw is zodanig gecamoufleerd dat je deze vogel kan passeren op een halve meter afstand zonder dat je hem ziet of dat hij zich verroert!

Foto: zie jij de nachtzwaluw?

Rond Nachtzwaluwen bestaan allerlei negatieve volksverhalen en mythen. Zo wordt de Nachtzwaluw “De Geitenmelker” genoemd, omdat men dacht dat de vogel ’s nachts stiekem bij de schapen melk dronk. Terwijl hij alleen maar met zijn snavel open in de schuur zat en op jacht was naar zijn voedsel: insecten! Een andere mooie bijnaam is “de Dagslaper”. Overdag zie je hem niet en nachts produceert de vogel maar vreemde geluiden. Juist dit geluid, het snorren oftewel ratelen maakt hem zo mysterieus als avonds de duisternis zijn intreden doet. Door langdurig ratelen laat hij weten wat zijn territorium is ten opzichte van andere nachtzwaluwen.

Staatsbosbeheer probeert met een aantal gerichte beheermaatregelen de potentiele bos- en heidegebieden zodanig in te richten dat de nachtzwaluw hiervan optimaal van kan profiteren. Dit heeft er de afgelopen jaren in geresulteerd dat het aantal broedparen in Brabant-oost behoorlijk is gestegen. In het Leenderbos worden nu jaarlijks meer dan 100 broedparen geteld, ten opzichte van de in de jaren ‘90 landelijk getelde 450 broedparen.
Nieuwsgierig geworden naar deze mysterieuze vogel? Kom dan eens kamperen in het voorjaar / begin zomer op één van de Natuurkampeerterreinen: de Witrijt, Leenderbos of Vlagberg. Ga eens heerlijk op je kampeerplek zitten en luister. Hoor je een ratelend of snorrend geluid? De nachtzwaluw!

reageren

geef een reactie

 • Sandra Reijnders
  24 mei 2017 om 13:13

  Hoi Sjaak,
  Leuk stuk over de nachtzwaluw! Wij organiseren als natuurvereniging Mark & Leij op 16 juni een excursie naar de nachtzwaluw in Chaam. Mogen we je foto bij de aankondiging plaatsen? Als je wilt, sturen we je de nieuwsbrief toe en zo ja, naar welk adres?
  Zachte groet,
  Sandra Reijnders
  hoofdredactie Mark&Leij

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog