www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Open brief aan alle Brabanders

22 juni 2023 Staatsbosbeheer in Noord-Brabant
Elke druppel telt

foto: Melchert Meijer zu Schlochtern

De open brief 'Elke druppel telt! Help jij mee?' is door de grondwaterpartners aangeboden aan de Brabantse media. Water is belangrijk, ook voor onze natuurgebieden. Daarom kunnen wij ons vinden in de onderstaande boodschap:

________________________________________________________________________________________________

Elke druppel telt! Help jij mee?

Grondwater, daar moeten we het over hebben. Want het is van levensbelang voor onszelf, onze voedselproductie en onze natuur. Maar water is niet meer vanzelfsprekend. Dat hebben we afgelopen droge weken wel gemerkt, zelfs na zo’n nat voorjaar. Inmiddels telt in Brabant elke druppel. Wij, de Brabantse grondwaterpartners, roepen alle Brabanders op om samen met ons ervoor te zorgen dat we meer regenwater vasthouden en minder grondwater gebruiken. Zo vullen we samen de grondwatervoorraad in Brabant weer aan.

Meer water vasthouden

Veel regen die valt in de dorpen en steden gaat rechtstreeks het riool in, via sloot en rivier naar de zee. En ook het landelijk gebied is nog te veel ingericht om regenwater zo snel mogelijk af te voeren. Weg kostbaar regenwater! Hierdoor verdroogt Brabant steeds meer.

De gevolgen zijn enorm, zeker in droge lentes en zomers zoals afgelopen jaren. De natuur verdort en staat soms letterlijk in brand. Thuis proberen we ondertussen met besproeien de planten in de tuin te redden en de landbouw moet extra beregenen. Dat kunnen we zo niet volhouden. De (grond)watervoorraad raakt op.

Ook jij kunt meehelpen!

Je kunt er zelf ook voor zorgen dat de regen niet weg spoelt maar de grond in trekt. Bijvoorbeeld door het water van het dak je tuin in te laten stromen. Loskoppelen dus, die regenpijpen en weg met de tegels in je tuin. Op internet vind je veel goede tips en voorbeelden.

Minder water gebruiken

Meer regenwater vasthouden om het grondwater aan te vullen, maar tegelijkertijd is het ook belangrijk om minder grondwater te gebruiken. Ook hier liggen de kansen voor het oprapen rond huis, in kantoren, fabrieken en op de boerderij.

Wist je dat het Brabantse drinkwater gemaakt wordt van grondwater? Per persoon gebruiken we gemiddeld 120 liter per dag. Vooral op hele warme en droge dagen verbruiken we veel. Het meeste drinkwater verdwijnt thuis door het doucheputje en het toilet. Met een zuinige douchekop en de kleine knop in het toilet bespaar je dus eenvoudig veel grondwater.

Op hete zomerdagen geef je je tuin bij voorkeur water uit de regenton. Wil je toch besproeien? Dan altijd na zonsondergang en liever ééns per week goed dan vaak een beetje. En kies voor planten die goed tegen droogte kunnen. Over watergebruik thuis zijn tips in overvloed.

Ook voor de landbouw is water nodig. Zeker in droge zomers moet er extra worden beregend om gewassen in leven te houden. Door zo slim en zuinig mogelijk met het water om te gaan, kan ook daar minder grondwater gebruikt worden. Dat geldt ook voor de industrie; voor de productie van bijvoorbeeld (fris)drank en voor voedselverwerking wordt veel water gebruikt. Soms kan het water hergebruikt worden.

Sommige bedrijven en inwoners laten een eigen waterput slaan. Dan is het is goed om je te realiseren dat die waterputten ook het schaarse grondwater oppompen. Het water uit zo’n put heeft directe invloed op de verdroging in je omgeving. Reden genoeg dus om ook daar heel bewust mee om te gaan.

De Brabantse grondwaterpartners zetten samen stappen tegen verdroging, maar we hebben iedere Brabander nodig om de verdroging van Brabant tegen te gaan. Voor ons allemaal geldt: elke druppel telt.

Deze open brief aan alle Brabanders komt van de Brabantse grondwaterpartners. Een samenwerkingsverband van waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel, provincie Noord-Brabant, Brabant Water, Evides, ZLTO, Brabants Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Brabantse Milieufederatie, BPG Vereniging Landelijk Brabant en Vereniging Industriewater.

________________________________________________________________________________________________

Naschrift Staatsbosbeheer:
Verdroging leidt tot achteruitgang van de natuur. Staatsbosbeheer werkt samen met vele andere organisaties aan structurele maatregelen. Je kunt hier meer over lezen op onze website. Een gebied waar de gevolgen van droogte goed te zien zijn, is de Peel. Omroep Brabant laat in de documentaire ‘Droogte in Brabant’ in een aflevering zien hoe maatregelen helpen de Peel weer natter te krijgen.

 

reageren

geef een reactie

 • Johan van Berlo
  22 juni 2023 om 12:46

  Een heel goed plan, ik woon alleen en gebruik een minimale hoeveelheid water.
  Maar wat mij opvalt is dat gemeentes niet erg hun best doen.
  Zij houden zich nog steeds aan de oude regels in juni maaien.
  Er wordt mijns inziens te veel gemaaid in droge tijden.
  Voorbeeld in Eersel, wateropvangbasins in de buurt zij allemaal kaal gemaaid.
  Daar stonden nog een hoop grassen en bloemen waar volop leven in zat.
  Nu is alles weg en het gewas houd geen vocht meer vast. Het verdampt nu veel vlugger. Zo ook de kleine Beerse is al helemaal uitgebaggerd. De e was mooi helder en vol met leven, nu één bruine soep.
  Graag uw reactie.
  Mvg Johan

  • m.klaasse@staatsbosbeheer.nl
   3 juli 2023 om 11:59

   Wat goed Johan dat jij zelf al zorgvuldig met je watergebruik omgaat. Dat was ook het doel van deze campagne, om ervoor te zorgen dat meer Brabanders dit doen. Voor wat jouw vraag over gemeentes betreft: daar hebben wij weinig invloed op. We kunnen gemeenten adviseren, maar uiteindelijk besluiten gemeenten zelf over hun planning. Hoe is het in de gebieden van Staatsbosbeheer zelf? Als je daar opmerkingen over hebt, dan horen wij die natuurlijk graag. Je kunt ook op de website kijken welke boswachter er in het gebied werkzaam is en je tips doorgeven aan die collega. Dank je wel voor je reactie!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog