www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Brand in de Peel

26 juni 2017 Boswachter Sjaak Smits in Noord-Brabant

Het was vorige week droog in onze gebieden, erg droog. De brandpieper werd al enkele dagen goed in de gaten gehouden. Nadat de pieper een paar keer aansloeg voor een gebied bij een van onze collega’s was het donderdagavond ‘raak’ bij ons. Het werd een onrustig weekend…

Groote Peel
Het begon op donderdagavond. Brandweerkorpsen rukten massaal uit voor een natuurbrand in Nationaal Park de Groote Peel in Ospel. Met behulp van een politiehelikopter werd het snel duidelijk dat het om drie brandhaarden ging, die snel onder controle waren. Het buitencentrum werd gebruikt als brand/opvang voor de hulpdiensten. Volgens de brandweer werd de brand veroorzaakt door droge blikseminslag op de grond. Even voor 20.00 uur werd het sein brandmeester gegeven en kon het nablussen beginnen.

Liesselse-Deurnsche Peel
Na een drukke avond gehad te hebben lag ik goed en wel in bed toen de volgende melding kwam, dit keer wat grootschaliger. Aan de andere kant van de Peel was het raak, nabij de Liesselse-Deurnsche Peel.
Doordat het gebied moeilijk toegankelijk is, was de bestrijding ervan lastig. Samen met mijn collega boswachters adviseer ik de hulpdiensten. Wij hebben de terreinkennis en kunnen de hulpdiensten onder andere adviseren welke wegen wel en niet goed begaanbaar zijn. De samenwerking tussen Staatsbosbeheer en de hulpdiensten liep goed. We hebben hier ‘helaas’ ook wel de nodige ervaring met de grote Strabrechtse heidebrand in 2010. Elke keer leer je weer van dingen. Een evaluatie is dan ook op z’n plaats. Wat ging er goed, en wat kunnen we in het vervolg beter doen?

Een lichtpuntje tijdens zo’n weekend is het enthousiasme en volle inzet van collega’s. Sommige collega’s moesten echt even afgeremd worden en naar huis gestuurd worden voor wat rust. De Peel gaat ons allen aan het hart en dat was te zien. Zeer waardevol deze inzet!

Het vuur was zaterdagochtend nagenoeg uit, maar de 50 hectare Peel is nog steeds aan het smeulen. Het kan lang duren voor de brand helemaal gedoofd is. Er is een laag van twee meter veen onder de grond, waarvan een meter boven het niveau van het grondwater. Het gebied wordt doorlopend natgehouden door sproeiers. Er staan vijf sproei-installaties die normaal gesproken in de agrarische sector gebruikt worden. De brandweer heeft zich zaterdag teruggetrokken en het gebied overgedragen aan Staatsbosbeheer. Tot maandagochtend werd er  scherp toezicht gehouden op de toestand in de Liesselse Peel. Nu wordt het toezicht meegenomen in het reguliere werk.

Kijk hier het filmpje van Omroep Brabant

 

reageren

geef een reactie

 • dien
  23 augustus 2017 om 15:58

  Ik zou het erg fijn vinden om te weten hoe het afgelopen is met het onderzoek naar de brand in de peel?? het blijft er zo akelig stil over??

 • dien
  30 juni 2017 om 20:55

  Kunnen we een update van de brand krijgen alsjeblieft?
  bij voorbaat dank

 • dien
  27 juni 2017 om 20:07

  Waarom worden er geen blus helikopters ingezet om het smeulende vuur te blussen, er is al zoveel natuur verbrand, ?? waarom wordt er zo lang gewacht met de inzet daarvan, ik heb gelezen dat de brand is aangestoken? wordt er voldoende politie ingezet om de dader( s) op te sporen??

 • Han Messie
  27 juni 2017 om 07:37

  Het heidelandschap zal de nodige tijd moeten hebben om zich te herstellen.
  Het meeste heb ik te doen met de dieren, die ellendig omgekomen zijn of hun tehuis moesten verlaten.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog