www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

De verwonderende natuur in De Groote Peel

13 juli 2017 Boswachter Marijke Vaes in Noord-Brabant

Prachtige parende Heideblauwtjes in de Peel

Ik zal me even voorstellen; mijn naam is Marijke Vaes-Schroën en ik ben de manager van Buitencentrum De Pelen, het Staasbosbeheer bezoekerscentrum van Nationaal Park De Groote Peel. Een fantastische baan op een fantastische plek, die me in de gelegenheid stelt om dagelijks te genieten van de prachtige natuur in dit hoogveengebied. Via dit blog, Twitter en Facebook deel ik mijn waarnemingen en belevingen.

Genieten van vogels in de Peel

De afgelopen maanden heb ik met volle teugen genoten van het broedseizoen in de Peel. Vanaf het moment dat de fitis, tjiftjaf, blauwborst en alle andere broedvogels terug zijn van weggeweest, volgde ik ze in hun doen en laten. Inmiddels zwemmen, vliegen en huppen de kuikens rond en sommige zijn al zo groot dat het nest hebben verlaten. Niet meer onder hun moeders vleugels en klaar voor de grote wereld. Binnenkort vertrekken de eerste vogels alweer naar het Zuiden. Maar gelukkig is het nog niet zover!

Een echt vlinderparadijs

Op dit moment is de Peel ook een vlinderparadijs. Behalve de algemene soorten zie je er vlindersoorten die je in de rest van het land niet of nauwelijks voorkomen. Het zijn de phegeavlinder, het bonte dikkopje en het spiegeldikkopje. Dit jaar was er zelfs een record aantal spiegeldikkopjes; maar liefst 2500 zijn er in De Groote Peel waargenomen! Vorig jaar waren dat er 1000. Super toch?
Natuur is voor mij verwondering. Hoe vaak ik ook naar buiten ga, ik zie elke keer weer iets wat me raakt en ontroerd. Zoals onlangs deze twee parende heideblauwtjes. Zijn ze niet prachtig? Ik word er gewoon stil van…

Kom ook vlinders kijken in Nationaal Park De Groote Peel! Elke woensdag in juli en augustus is er om 14.00 uur een ‘Zin in Zomertocht’ voor gezinnen met kinderen. Meer informatie: http://www.staatsbosbeheer.nl/depelen

Nieuwsgierig naar mijn waarnemingen? Volg me op Twitter @marijkevaes

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog