www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Kabouterbuzz, een gezellige drukte tijdens de kabouterweek

13 oktober 2017 Boswachter Janneke de Groot in Noord-Brabant

Kinderen tijdens de kabouterweek

De herfstvakantie is één van de mooiste periodes van het jaar. De bomen trekken het voedsel terug naar de wortels en de bladeren verkleuren en vallen. Hoe korter de dag lengt, hoe sneller dit proces gaat. Buiten zijn is één groot feest. De kleuren in de Brabantse bossen en heides veranderen van groen, roze en paars langzaam naar rood, bruin en geel. Paddenstoelen en korstmossen floreren en geven het bos een sprookjesachtige aanblik. Spinnenwebben vol dauwdruppels lijken jeneverbessen en stekelbrem te betoveren. Een ree gaat in de schemer van de ochtend, na een maaltje in een grazige weide, langzaam het bos in, om zich te rusten te leggen bij een den.

Te midden van dit natuurfestijn, geniet ik als boswachter van de vele rode mutsjes die ik rond zie rennen en huppen tijdens Kabouterweek. Gedurende 2 herfstweken; van 14 tot en met 29 oktober ontvangen we duizenden extra kabouters in Brabant. Het bos vult zich met blije kinderstemmetjes die onder meer Kabouterfröbels maken voor de Kabouterkoning en de dieren helpen met het aanleggen van een wintervoorraad. Speciaal gedurende Kabouterweek zijn er allerlei extraatjes waaronder een kabouterschat. Er kan ook een weekendje weg worden gewonnen in één van onze luxe vakantiewoningen midden in de natuur.

Tegenwoordig tellen we 4 kabouterpaden in Brabant. Als eerste was er een kabouterpad in Ospel, bij ons Buitencentrum*. In 2015 zijn daar onze kabouterpaden in Heeze (Heidecafé de Strabrechtse heide) en Eersel (Recreatiepark TerSpegelt) bij gekomen. Op woensdag 4 oktober is, onder toeziend oog van de boswachters en kabouters, een 4e Kabouterpad geopend in Sint-Anthonis, samen met restaurant De Heksenboom.

Waar ik zo van geniet is dat elk Kabouterpad zo verschillend is. In de Groote Peel in Ospel ga je door het bos, maar sta je ook aan de rand van veen en moeras. Op de Strabrechtse heide in Heeze volgen de kinderen diverse vlonderpaden door onze insecten- en heidetuin. Ook beleven ze de open heide, op de grootste aaneengesloten heide van Brabant. In de Kempen bij Eersel kun je picknicken in kabouterstijl, schilderen ze (indien gewenst) hartjes op je wangen en vind je een heus kabouterhuis mèt schoorsteen. In Sint-Anthonis kunnen de kinderen in een paddenstoelencirkel rusten en spelen.

Vol trots presenteer ik u namens de zuidelijke boswachters onze Brabantse kabouterpaden. En stiekem hoop ik dat we met deze paden landelijk opnieuw meerdere keren in de top 5 belanden qua kabouterboekingen tijdens Kabouterweek. In 2016 schitterde Recreatiepark TerSpegelt als een goede 2e en Heidecafé eindigde landelijk op 5 tijdens kabouterweek. We hopen dit jaar in Brabant tussen de 2000-2500 herfstkabouters te ontvangen in 2 weken. Een echte kabouterbuzz dus…

Voor meer info en boekingen: www.kabouterweek.nl

*Ons Buitencentrum in Ospel ligt officieel in Limburg, maar natuurgebied de Groote Peel ligt grotendeels in Brabant, vandaar dat dit ‘grensgeval’ in dit blog ook mee is genomen bij de kabouterpaden van Noord-Brabant. Boekingen voor Kabouterpad Groote Peel gaan echter officieel via Limburg, zie www.kabouterweek.nl

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog