www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Brabantse natuur is het allermooist!

6 december 2017 Boswachter Anneke Oomes in Noord-Brabant

Staatsbosbeheer heeft in het hele land prachtige natuurgebieden waar het goed toeven is. En als echte chauvinist zeg ik dat dat vooral in Brabant het geval is. Brabantse natuur is prachtig! Brabant is perfect voor een stevige wandeling, voor een leuke fietstocht, om vogels te spotten, voor een picknick…kortom: er is voor iedereen wel wat te doen. Wij heten iedereen van harte welkom maar willen wel dat iedereen zich aan de geldende toegangsregels houdt. Alleen dan is het voor iedereen leuk om onze natuurgebieden te bezoeken.

toegangsborden

Deze toegangsregels staan summier vermeld op onze toegangsborden. U leest daar bijvoorbeeld of honden aangelijnd dienen te zijn, of paarden welkom zijn, of fietsen op alle paden is toegestaan of niet….Zaken die niet via de regelgevende borden zijn aangegeven zijn meestal duidelijk op grond van de normale overheids- of plaatselijke wetgeving. Als iedereen het gezonde verstand gebruikt en rekening houdt met andere bezoekers dan hoeven er geen problemen te ontstaan. Helaas houdt niet iedereen rekening met een ander en ik krijg dan ook regelmatig telefoontjes van bezoekers die overlast ervaren door andere groepen gebruikers. Wandelaars storen zich aan mountainbikers, ruiters storen zich aan loslopende honden, en zo zijn er nog een aantal. Nederland is te klein om alle bezoekersstromen helemaal uit elkaar te halen en iedereen komt elkaar tegen.  Verdraagzaamheid is een mooi woord en ik hoop dat iedereen dat in de praktijk gaat brengen!

evenementen

Helaas krijg ik ook met regelmaat klachten over evenementen die in ons terrein worden georganiseerd. Dan kan het gaan over een georganiseerde wandeltocht of een mountainbiketocht maar ook over een meeting voor hondeneigenaren….mogelijkheden zijn legio. Het betreft dan meestal evenementen die niet bij ons zijn aangemeld en waarvoor dus geen toestemming is verleend. Organisatoren realiseren zich niet altijd dat men niet zomaar iets kan organiseren in een natuurgebied en dat altijd toestemming van de grondeigenaar nodig is. Wilt u iets organiseren in één van de terreinen van Staatsbosbeheer dan moet u toestemming aanvragen met een aanvraagformulier dat u via onze website kunt invullen https://www.staatsbosbeheer.nl/contact/evenement/melden-activiteit
De lokale boswachter beoordeelt de aanvraag en kan aangeven waar rekening mee moet worden gehouden. Er wordt rekening gehouden met andere bezoekers, met flora en met fauna en met eventuele andere evenementen op of rond de datum van het evenement. Op deze manier hoeven evenementen helemaal geen overlast te veroorzaken en blijven klachten achterwege. Dat is voor iedereen veel leuker!

reageren

geef een reactie

 • Han Messie
  6 december 2017 om 17:38

  Anneke, van harte hoop ik dat de wandelaars en andere dagjesmensen in Brabant jouw waarschuwingen, die toch erg vriendelijk overkomen, ter harte zullen nemen.
  Ik moet bekennen dat ik zelf ook heus weleens in gebieden van het Mastbos ben gekomen, die voor wandelaars verboden zijn. Maar ja, mijn nieuwsgierigheid voor misschien nieuwe reekalfjes was juist te groot op dat ogenblik.
  Mijn grootste wens voor het komende jaar is dat er vooral in het Haagse Beemdenbos veel reetjes en fazantenkuikens he daglicht mogen zien en dat er een nieuw ooievaarspaar het dak van jullie kantoor zal vinden. Wie weet, zal de weduwe wel een nieuwe partner vinden om deze ook de weg naar het Markdal te wijzen.
  Voorlopig zal het werk in de Haagse Beemden nog voldoende wezen

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog